Muovin kulutusta toivotaan kuriin kierrätyksellä ja verolla

Ympäristöministeriön muovityöryhmä esittää muoviveroa kertakäyttömuoville, parempia kierrätysmahdollisuuksia kuluttajille ja korvaavien materiaalien käyttöä. Työryhmä julkisti tiistaina Suomen muovitiekartan, johon on koottu yli sata ehdotusta kestävämmän muovitalouden luomiseksi.

– Muoviongelma ei tule poistumaan ihan äkkiä. Sen ympärille tarvitaan toimenpiteitä. Tämä on lähtölaukaus ja hyvä sellainen, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sanoi lehdistötilaisuudessa.

Työryhmän ehdotuksissa on ideoita sekä yrityksille että tavallisille ihmisille.

Pakkausmuovin vähentämisen ja korvaavien materiaalien käytön lisäksi muovin kierrätyksestä halutaan tehdä kuluttajaystävällisempää.

– On äärimmäisen tärkeätä saada muovipakkausten keräystä helpommaksi. Muovia kierrättäessä huomaa, että sekajätettä syntyy tosi vähän, yhteistyöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) sanoo.

Muovipakkauksia voi kierrättää Rinki-keräyspisteissä, joita on noin 550 ympäri Suomea. Joillakin paikkakunnilla myös kiinteistökohtainen muovipakkausten kierrätys onnistuu.

 

Green deal -sopimuksilla voisi vähentää muovijätteen määrää

 

Tällä hetkellä muovipakkauksista kierrätetään noin 25 prosenttia. Tavoitteena on nostaa määrä 55 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Yhteistyöryhmän varapuheenjohtaja, ympäristöministeriön ylijohtaja Tuula Variksen mukaan ehdotuksiin sisältyy niin porkkanaa kuin keppiäkin.

– Tämä on moneen suuntaan aukeava haaste. Ei auta, että pakotetaan kierrättämään, jos jatkosuunnitelma puuttuu, Varis sanoo.

Yhtenä tapana saada ihmiset havahtumaan Varis mainitsee ympäristöministeriön ja Kaupan liiton tekemän green deal -sopimuksen muovikassien vähentämisestä vuodelta 2016. Variksen mielestä take away -ruokapaikkojen kanssa voisi tehdä samantyyppisiä sopimuksia, esimerkiksi kannustamalla asiakkaita ostamaan kahvia omaan kestomukiin.

Tiekartassa ehdotetaan myös selvitystä take away -pakkauksiin ja muihin kertakäyttömuoveihin kohdistuvan muoviveron käyttöönotosta.

 

Uusiokäyttöä ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja

 

Muovijätteen talteenoton tehostamiseksi työryhmä ehdottaa erilliskeräysvaatimusten uudistamista. Pakkausmuovin talteenottoa ja keräyspaikkoja tulisi lisätä esimerkiksi laajentamalla kiinteistökohtaista ja alueellista keräysjärjestelmää sekä järjestämällä korttelikeräys pientaloille. Myös uusiokäyttöä tulisi parantaa.

– Muovin ongelma ei ratkea pelkästään keräämällä, kierrätysmuovia on käytettävä huomattavasti enemmän tuotteissa. Kierrätetyn muovin kysyntä on nykyään vain noin kuusi prosenttia kysynnästä Euroopassa, edunvalvontajärjestö Ympäristöteollisuus- ja palveluiden toimitusjohtaja Otto Lehtipuu sanoo.

Uusiokäytön rinnalla pyritään kehittämään vaihtoehtoisia, ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja muoveille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suomen muovitiekartta sai innostuneen vastaanoton