Musiikin kuuntelu lieventää kipua

Koskettele läheisiäsi. Puhu tunteistasi. Hemmottele itseäsi. Muun muassa näitä keinoja lääketieteen tohtori ja työterveyden dosentti Helana Miranda suosittelee kivun lievittämiseen.

Miranda tietää, mistä puhuu, sillä hän on itse kärsinyt vuosia migreeni- ja iskiaskivuista, kirjoittaa Kaakon Viestintä.

– Välillä olo on kuin olisin 82-vuotias, kun könkkään iskiaksen kanssa. Kipu on aina läsnä, mutta voin elää hyvää elämää, kun en anna kivun hallita elämääni, Miranda, 47, sanoo.

Hän on päässyt testaamaan lääkkeettömiä hoitoja itseensä ja todennut, että ne toimivat.

Niin lääkärit kuin potilaatkin kohdistavat Mirandan mukaan kipulääkkeisiin suuria odotuksia, joita lääkkeet eivät kuitenkaan tutkimusten mukaan ole pystyneet lunastamaan.

– Lääkehoidossa joka kolmas saa avun niin, että kipu tuntuu noin 30 prosenttia lievemmältä.

Musiikin kuuntelu näyttää tuovan helpotusta vähintään yhtä paljon. Musiikin kuuntelun on todettu lieventävän kipua 30–40 prosenttia. Musiikki muun muassa kiihdyttää elimistössä hyvän olon hormonien tuotantoa. Se rentouttaa ja lievittää kipuja.

Miranda ei ole ajatuksineen yksin. Suomalainen lääkäriseura Duodecim korostaa kivun lääkkeetöntä hoitoa viime vuoden lopulla laaditussa kivun käypä hoito -suosituksessaan.

– Kivun pitkittyessä lääkkeettömien hoitojen merkitys korostuu, kertoo suosituksen laatineen työryhmän puheenjohtaja, yleislääketieteen erikoislääkäri, professori Pekka Mäntyselkä Itä-Suomen yliopistosta.

Mäntyselän mukaan lääkkeetöntä hoitoa voidaan käyttää esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinkipujen lievittämiseen. Hoidoksi työryhmä suosittelee muun muassa fysioterapiaa ja liikuntaa.

– Yleisesti ottaen kuntoa ja lihasvoimaa parantava ja ylläpitävä liikunta on hyväksi. Tässä on suuri haaste ja samalla suuri käyttämätön potentiaali kivun hoidossa.

Mahtavin kivun hallitsija sijaitsee korvien välissä. Hermopäätteistä lähtevä kipuaistimus on pelkkää raakadataa, kunnes se saavuttaa aivot. Siellä syntyy kivun kokemus, ja siellä kipu saa merkityksensä.

Aivoja on kuitenkin helppo huijata tai ainakin kääntää huomio pois kivusta.

Mirandan mukaan tietokonepelit yleistyvät sairaaloissa, sillä niiden avulla potilaan huomio kiinnittyy kivuliaan toimenpiteen ajaksi peliin, ei kipuun.

Lääkäreille Miranda antaa risuja liian anteliaasta sairauslomien myöntämisestä kipupotilaille. Työnantajia hän toruu siitä, että työhön paluun edellytyksenä on usein täysi kivuttomuus.

– Kotona kipuja sortuu tarkkailemaan, mutta työssä kipu jää helposti taka-alalle. Työelämässä on paljon kipuja potevia, jotka pärjäävät, kun työtehtäviä muokataan tekijän mukaan.

Lisää aiheesta tiistain Savon Sanomissa.