Musiikin kuuntelu lieventää kipua

Koskettele läheisiäsi. Puhu tunteistasi. Hemmottele itseäsi. Muun muassa näitä keinoja lääketieteen tohtori ja työterveyden dosentti Helana Miranda suosittelee kivun lievittämiseen.

Miranda tietää, mistä puhuu, sillä hän on itse kärsinyt vuosia migreeni- ja iskiaskivuista, kirjoittaa Kaakon Viestintä.

– Välillä olo on kuin olisin 82-vuotias, kun könkkään iskiaksen kanssa. Kipu on aina läsnä, mutta voin elää hyvää elämää, kun en anna kivun hallita elämääni, Miranda, 47, sanoo.

Hän on päässyt testaamaan lääkkeettömiä hoitoja itseensä ja todennut, että ne toimivat.

Niin lääkärit kuin potilaatkin kohdistavat Mirandan mukaan kipulääkkeisiin suuria odotuksia, joita lääkkeet eivät kuitenkaan tutkimusten mukaan ole pystyneet lunastamaan.

– Lääkehoidossa joka kolmas saa avun niin, että kipu tuntuu noin 30 prosenttia lievemmältä.

Musiikin kuuntelu näyttää tuovan helpotusta vähintään yhtä paljon. Musiikin kuuntelun on todettu lieventävän kipua 30–40 prosenttia. Musiikki muun muassa kiihdyttää elimistössä hyvän olon hormonien tuotantoa. Se rentouttaa ja lievittää kipuja.

Miranda ei ole ajatuksineen yksin. Suomalainen lääkäriseura Duodecim korostaa kivun lääkkeetöntä hoitoa viime vuoden lopulla laaditussa kivun käypä hoito -suosituksessaan.

– Kivun pitkittyessä lääkkeettömien hoitojen merkitys korostuu, kertoo suosituksen laatineen työryhmän puheenjohtaja, yleislääketieteen erikoislääkäri, professori Pekka Mäntyselkä Itä-Suomen yliopistosta.

Mäntyselän mukaan lääkkeetöntä hoitoa voidaan käyttää esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinkipujen lievittämiseen. Hoidoksi työryhmä suosittelee muun muassa fysioterapiaa ja liikuntaa.

– Yleisesti ottaen kuntoa ja lihasvoimaa parantava ja ylläpitävä liikunta on hyväksi. Tässä on suuri haaste ja samalla suuri käyttämätön potentiaali kivun hoidossa.

Mahtavin kivun hallitsija sijaitsee korvien välissä. Hermopäätteistä lähtevä kipuaistimus on pelkkää raakadataa, kunnes se saavuttaa aivot. Siellä syntyy kivun kokemus, ja siellä kipu saa merkityksensä.

Aivoja on kuitenkin helppo huijata tai ainakin kääntää huomio pois kivusta.

Mirandan mukaan tietokonepelit yleistyvät sairaaloissa, sillä niiden avulla potilaan huomio kiinnittyy kivuliaan toimenpiteen ajaksi peliin, ei kipuun.

Lääkäreille Miranda antaa risuja liian anteliaasta sairauslomien myöntämisestä kipupotilaille. Työnantajia hän toruu siitä, että työhön paluun edellytyksenä on usein täysi kivuttomuus.

– Kotona kipuja sortuu tarkkailemaan, mutta työssä kipu jää helposti taka-alalle. Työelämässä on paljon kipuja potevia, jotka pärjäävät, kun työtehtäviä muokataan tekijän mukaan.

Lisää aiheesta tiistain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Uutisanalyysi: Oppivelvollisuus laajenee, mutta kuka ottaa kopin opintonsa keskeyttävästä nuoresta?

Sahojen ja vaneritehtaiden lakko päättyy – "Osapuolten näkemykset olivat alkumetreistä saakka todella, todella kaukana toisistaan"

Saimaannorpille kolattiin noin 150 apukinosta huonosta lumitilanteesta huolimatta – "Rannat ovat paljaat, ja keväinen laine lyö rantaan", kuvailee WWF:n aluevastaava tilannetta Etelä-Saimaalla

Nordean mobiili- ja verkkopalvelut pelittävät taas, tilapäisiä häiriöitä voi vielä esiintyä

Massiivinen työllisyyskokeilu viivästymässä syksyyn – kunnille annetaan vastuu työttömistä, mutta ohjaavatko kunnat sakkojen pelossa ihmisiä kuntouttavaan työtoimintaan?

Myrskytuulet heikkenivät aamun valjetessa – yöllä puhuroi puuskissa jopa 24 metriä sekunnissa

Kotimaisuutta myydään valmistajatiedoin ja Suomen lipuin – ruoan alkuperä voi olla toinen, mutta huhtikuusta alkaen tietoa pitää tarjota enemmän

Allergia- ja astmariski kasvaa, kun ilmastonmuutos lämmittää entistä sateisempaa Suomea

Sosiaalinen media aiheuttaa ulkonäköpaineita varsinkin nuorille naisille, todistaa tutkimus

Jos laskiaissunnuntain haluaa viettää mäenlaskussa, kannattaa ottaa pulkka kainaloon ja suunnata Lappiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.