Musta Rudolf valitti Ismo Apellin hotellilaivasta: "Onko ajettava käsi lipassa ohi Kuopion?"

Näyttelijä Ismo Apellin tie majoitusyrittäjäksi Kuopiossa on kivetty valituksin, mutta Apell ei aio antaa periksi.

– Ihan kahta kauheammin yritän. Parin viikon sisällä lyön kaupat kiinni. Järvipelastajat ovat tarkistaneet laivan kunnon ja vetonarutkin on hankittu.

Apell ostattelee Helsingistä hotellilaiva Hankoa. Alunperin ajatuksena oli tuoda se Kuopion matkustajasatamaan jo vapuksi.

Siksi Apell teki Kuopion kaupungin kanssa laivan vuokrapaikasta sopimuksen. Tätä vastustaa jyrkästi viereinen kiinteistöosakeyhtiö Kuopion Musta Rudolf.

Kun kaupunki hylkäsi oikaisuvaatimuksen tontin vuokrauksesta, on Musta Rudolf valittanut nyt asiasta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Kaupungista valitus on täysin aiheeton.

Apellin mukaan laiva on kuitenkin tarkoitus hinata Helsingistä Kuopioon tyylillä tai toisella.

– Vapun jälkeen lähdetään jyskyttelemään Saimaan kanavan kautta. Siis ainakin käydään Kuopiossa, sanoo Apell sarkastisesti.

Kun homma on mutkistunut, on hotellilaivan vaihtoehtoinen sijoituspaikka Iisalmi.

– Mutta mielellään tuotaisiin se Kuopioon, jos vaan saataisiin yrittää. Toivottavasti kaupunki antaa tässä tilanteessa tulla poikkeusluvalla satamaan, ettei tarvitse ajaa käsi lipassa Kuopion ohi Iisalmeen.

Apell on ihmeissään Mustan Rudolfin asenteesta.

– Olemme tarjonneet kolmea vaihtoehtoista laivan sijoituspaikkaa Rudolfille, mutta mikään ei ole kelvannut. Antaisivat meidän edes vuoden pari toimia. Jos osoittaudumme Mustan Rudolfin pelkäämäksi möröksi, olemme sitten valmiit lähtemään pois.

Apell muistuttaa, ettei laivassa ole ravintolaa, vaan sinne tulevat asiakkaat yöpyvät laivalla.

– Harmittaa siksikin, että laivaan liittyen on kaikenlaista "härpäkettä" tulossa. Televisioryhmän kanssa tullaan. Tehdään matkasta dokumenttia, sanoo Apell, mutta ei halua vielä paljastaa tuotantoyhtiötä.

Valmisteilla on myös jo erilaisia matkailupaketteja hotellilaivaan liittyen.

– Vesilentokeskus alkaa Pietarista kiikuttaa porukkaa Kuopioon. He yöpyisivät meillä. Samoin erilaisia yrityspaketteja, joissa vuokrataan koko laiva, on varattu jo parikymmentä eri puolilta Suomea. Näitä pitäisi nyt päästä kunnolla markkinoimaan.

Hanko on kelluva hotelli, joka kiinnitetään köysillä satamalaituriin. Aluksessa on 23 hotellihuonetta, joissa on yhteensä tilat 53:lle majoittujalle.

Aluksessa on myös 30 hengelle aamiaistila itsepalvelumeiningillä, sekä ulkoterassi 20:lle hengelle.

Laivahotelliin ei kuitenkaan ole tulossa anniskeluoikeuksia. Sen sijaan Apellista laivan yhteydessä olisi mahdollista pitää kesäkahvila–konditoriaa.

Alunperin Hanko on rakennettu Moskovassa vuonna 1992 jokimatkustusalukseksi eli vesibussiksi. Virallisesti Trafi luokittelee aluksen nykyään proomuksi.

Laiva oli sittemmin myös Tukholmassa, minkä jälkeen se remontoitiin Suomessa hotelliksi ja tuotiin Helsinkiin vuonna 2013. Hotellilaiva on ollut parkissa Hangon Itäsatamassa sekä Helsingin Länsisatamassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.