Mustissa ja Mirrissä luotetaan työntekijään – "Muissa yrityksissä varmaan kauhistuisivat"

Suurten yritysten sarjan Suomen parhaat työpaikat 2016 -kilpailussa voittanut Musti ja Mirri on toimitusjohtaja Mika Sutisen mukaan yritys, jossa avoimuudella ja luottamuksella on iso rooli.

– Muissa yrityksissä varmaan kauhistuisivat sitä millaisia keskeneräisiä asioita henkilökunnalle kerromme. Siinä on varmaan riskejä riskejä, mutta vastapainona ihmiset ovat valmiimpia muutoksille, Sutinen arvioi.

Työntekijöitä osallistetaan päätöksentekoon, ja minkä tahansa johdon tekemän päätöksen saa haastaa.

Välillä päätöksiä tehdään liike-elämässä harvinaisen demokraattisin keinoin. Vantaan uusia toimistotiloja valittaessa kahden parhaaksi karsiutuneen vaihtoehdon välillä järjestettiin sähköinen äänestys, jonka lopputulos ei ollut kuopiolaisen toimitusjohtajan kannalta toivottu.

– Mutta eihän me sitä toimistoa minulle oltu vuokraamassa, vaan tuolle porukalle. Silloin on ihan oikein, että päätöksenteko menee näin päin.

Myymäläpäällikkö Essi Saarela on työskennellyt Kuopiossa Välikkötien Mustissa ja Mirrissä jo viiden vuoden ajan. Tila- ja kalustemuotoilua opiskellut Saarela kertoo pääsevänsä työn puitteissa toteuttamaan itseään.

– Minä rakastan esillepanojen laittamista, se on minun työni oma suola, hän toteaa.

Yrityksen työntekijöillä on mahdollisuus kouluttaa itseään työn ohessa, ja Saarelan on tarkoitus valmistua merkonomiksi alkusyksystä.

Vuoden verran liikkeessä työskennellyt Vilma Hirvonen puolestaan kiittelee asiakaspalvelutyön monipuolisuutta.

– Me pystymme konkreettisesti vaikuttamaan asiakkaan ja lemmikin arkipäivään. Koen sen hyvin antoisaksi, jos pystymme auttamaan lemmikkiä ongelmatilanteessa, Hirvonen kertoo.

Eläintarvikeliikkeessä työkaverit ovat lähes väistämättä eläinihmisiä. Puheenaiheet ovat samat paitsi muiden työntekijöiden, myös asiakkaiden kesken.

– Kyllä se antaa lisäpontta omaan tekemiseen, kun tietää että meillä on hyvä tiimi taustalla, Hirvonen mainitsee.

Mustin ja Mirrin hyvä menestys kilpailussa yllätti Sutisen, sillä tavoitteena oli nousta viiden parhaan joukkoon vasta parin vuoden päästä.

– Johdossa ei ole sellaista käsitystä, että oltaisiin vielä likimainkaan sellaisella tasolla, millä haluttaisiin olla.

Myös toinen kuopiolainen yritys menestyi vertailussa kiitettävästi. Neljänneksi suurten yritysten sarjassa sijoittui kilpailussa useampana vuonna mukana ollut Enfo, joka tuottaa tietotekniikan asiantuntijapalveluita.

– Meidän vahvuus on perinteisesti ollut hyvä yhteishenki. Ihmisillä on paljon vapausasteita tehdä sellaista työtä kuin haluavat. He saavat itse päättää miten työtä tehdään, toimitusjohtaja Arto Herranen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.