Muurmannin legioonassa oli savolaisiakin

Ensimmäisen maailmansodan aikana Venäjällä Muurmannin alueella toimi englantilaisten johtama, mutta suomalaisista koostuva Muurmannin legioona. Sunnuntain Savon Sanomat kertoo, miten yksi savolaispariskunta, Olga ja Viljam Tuovinen, päätyi legioonan leipiin.

Legioona perustettiin kesäkuussa 1918 ja ehti toimia noin puolitoista vuotta ympärysvaltojen puolella Suomen valkoisia, Saksaa ja Venäjän punaisia vastaan. Varsinaisiin sotatoimiin legioona osallistui varsin vähän. Valtaosa legioonalaisista palasi Suomeen englantilaisten avustamana meriteitse syksyllä 1919.

Legioona koostui suurimmaksi osaksi suomalaisista punaisista, jotka Suomen sisällissodassa tappiolle jäätyään olivat paenneet Venäjän puolelle. Mukana oli kuitenkin monenlaista väkeä, epäpoliittisia pakolaisia, sahoilta työttömiksi jääneitä lentojätkiä ja metsureita.

Tänä keväänä merkillisestä historian oikusta saatiin lisää tietoa, kun paljon Suomen sisällissodan aikaisia tapahtumia tutkinut toimittaja Seppo Rustanius julkaisi siitä kertovan dokumenttielokuvan nimeltä Kuninkaan Punikit.

Dokumentissa kuvataan muun muassa legioonan syntyvaiheita. Sen ydinjoukkona oli tuhatkunta Karjalaan paennutta punakaartilaista, joiden yritys muodostaa pohjoinen rintama Suomen valkoisten selän taakse epäonnistui surkeasti keväällä 1918.

–Huolto ei pelannut Karjalan korvissa. He joutuivat vetäytymään Muurmannin radan lähelle Santamäkeen. He kärsivät nälkää ja leirillä raivosi punatauti. Paikkaa sanottiinkin spitaalisten laaksoksi, selvittää Rustanius.

Vaikka britit edustivat imperialismia, joka istui huonosti työväenaatteeseen, suostuivat punaiset tietyin ehdoin heidän palvelukseensa. Valinnanvaraa ei juuri ollut nälän ja tautien kourissa ja muusta maailmasta eristyksissä. Briti tarjosivat sairaalahoitoa, vaatetusta ja ruokaa, myöhemmin sotilaskoulutusta ja palkkaa.

Muurmannin legioonaan kuului noin 1200 miestä, joista suurin osa oli kotoisin silloisesta Oulun läänistä. Toiseksi eniten oli entisestä Kuopion läänistä tulleita, noin 120. Lisäksi mukana oli noin 150 naista ja lasta.