Muusikoiden yhteiskonsertti eri maista onnistuu kuituoptiikalla

Muusikot voivat uuden teknologian avulla esiintyä yhteiskonsertissa, vaikka olisivat fyysisesti eri kaupungissa tai maassa. Nopean kuituoptiikan avulla video- ja audiolähetysten viive on saatu kutistettua pariin millisekuntiin, kerrotaan Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksesta.

Maantieteellisesti etäällä toisistaan olevat muusikot voivat näin harjoitella ja esiintyä yhdessä tai näyttelijät esiintyä samassa kohtauksessa.

Maarianhaminassa järjestettiin hiljattain konsertti, jossa esiintyjät soittivat yhtä aikaa Ahvenanmaalta ja Tukholmasta.

- Kuituoptiikan välityksellä viive jäi niin pieneksi, että muusikot olisivat voineet olla samassa tilassa samaan aikaan. Uuden teknologian avulla eri paikassa olevat ihmiset pystyvät kommunikoimaan reaaliajassa, summaa verkostokoordinaattori Jaakko Lenni-Taattola Tutkivan teatterityön keskuksesta.

Hän arvioi, että kuituoptiikka mahdollistaa taide- ja kulttuuritapahtumien laajentamisen esimerkiksi kaupunkien ulkopuolelle haja-asutusalueille. Yhtä lailla kulttuuritarjontaa voidaan ulottaa muille vaikeasti saavutettaville yleisöille ja tekijöille, esimerkiksi vankiloihin.

Kuituoptiikan ja esitysteknologioiden soveltamista esittäviin taiteisiin edistetään yhteispohjoismaisessa TNT-hankkeessa (Theatre & New Technology). Sen pääkumppaneita ovat Tutkivan teatterityön keskuksen lisäksi Ruotsin Riksteatern, Lillehammer University College ja Iceland Academy of the Arts.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.