Muutamat kunnat päkistävät paikallista opetussuunnitelmaa

Pohjois-Savossa osa kunnista ideoi jo peruskoulun uuden, syksyllä 2016 voimaan tulevan opetussuunnitelman paikallista osiota yhdessä.

Mukana ovat jo tässä vaiheessa Kuopio, Maaninka, Siilinjärvi, Juankoski, Kaavi, Tuusniemi ja Rautavaara.

– On hienoa, että Pohjois-Savo Etelä-Pohjanmaan tapaan lähti rivakasti liikkeelle. Paikallisia vahvuuksia tai olosuhteita voi hyödyntää esimerkiksi historian tai taitoaineiden opetuksessa. Rajoja ei ole. Kannustan myös entistä useammin lähtemään ulos luokasta, opetushallituksen johtaja Jorma Kauppinen sanoo ja toivoo myös oppilaille ja vanhemmille edustusta työryhmiin.

Opetussuunnitelmien pohja on jatkossakin linjattu valtakunnallisesti. Luonnos tulee kuntiin lausunnolle huhtikuussa ja valmistuu loppuvuodesta.

Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) on vaatinut opetussuunnitelmiin aimo annoksen digitaalisuutta ja medialukutaitoa, mutta myös runsasta tekemällä oppimista.

Koululiikunnan osalta on kallistuttu siihen, että jatkossa opetussuunnitelmassa ei lueteltane urheilulajeja erikseen.

Kauppinen rauhoitteli, että eivät lajit katoa, mutta pakkopullana ei enää tulevaisuudessa harrasteta kaikkia.

– Sen sijaan urheilulajien kautta voi harjoitella opetussuunnitelmaan kirjattavia taitoja. Esimerkiksi käyvät pallopelit. Ne opettavat tasapainon hallintaa tai erilaisten välineiden käsittelyä.

Jos koulun vieressä on laskettelurinne, ei ole synti suosia hiihdon sijaan laskettelua, jos oppilaan perhe hankkii mieluummin lasketteluvälineet.

Aiheesta lisää torstain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.