Myöhästelyistä heti tieto junamatkustajille

VR ja Ratahallintokeskus aikovat yhteisvoimin saattaa junaliikenteestä tiedottamisen uudelle tasolle vielä tämän vuoden aikana. Erityisesti tämän pitäisi näkyä ja kuulua junien myöhästellessä ja muissa poikkeustilanteissa.

Ratahallintokeskuksen ylitarkastaja Kimmo Turunen uskoo, että myös Savossa palvelu poikkeustilanteissa paranee, kun asemien kuulutuslaitteiden ja näyttötaulujen ohjausjärjestelmät yhtenäistetään tänä vuonna.

Esimerkiksi näyttötaulujen tekstiä voidaan muotoilla vapaasti, jos sattuu iso liikennehäiriö.

- Tiedonanto on vastaisuudessa helpompaa ja nopeampaa, Turunen ennakoi.

Matkustajatiedotuksessa on todettu puutteita etenkin laiturinäytöissä ja kuulutuksissa laitureilla ja junissa. Osa näistä puutteista aiheutuu useista vanhentuneista järjestelmistä, jotka ovat hankalasti käytettäviä poikkeustilanteissa.

Junakuulutusten laatu heittelee

Testimatkojen perusteella tiedottamisessa on parantamista myös junamatkojen aikana. Parannuksia pohtinut työryhmä toteaa, että ohjeistuksista huolimatta kuulutusten määrä ja laatu vaihtelevat liikaa.

Henkilöstönsä koulutuksessa VR painottaa, että häiriötilanteissa ensimmäisen tiedon nopea tarjoaminen on matkustajille erittäin tärkeää.

Lisäksi aikataulunmukaiset pysähdyksetkin vastaan tulevaa junaa odoteltaessa voivat matkustajan mielestä poiketa normaalitilanteesta.

Lue aiheesta lisää tiistain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.