Myöhästyminen ei Rinteen syy

Valtiovarainministeri Antti Rinnettä (sd.) ei voi syyttää välikysymyskeskustelusta myöhästymisestä, sanoo eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.).

Heinäluoma sanoi eduskunnan istunnossa, että Rinne oli suuressa valiokunnassa kuultavana istunnon alkaessa, joten myöhästyminen ei ole hänen syynsä. Sen sijaan eduskunnan on puhemiehen mukaan käytävä läpi omat työskentelykäytäntönsä. Säännökset kieltävät valiokuntien työskentelyn samaan aikaan istunnon kanssa, puhemies muistutti.

Heinäluoma toivoi, että asia voitaisiin katsoa salissa jo käsitellyksi eikä siihen enää viitattaisi välikysymyskeskustelun kuluessa.

Rinteen piti lukea hallituksen vastaus opposition maan talouden tilaa koskevaan välikysymykseen istunnon alussa.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) otti tilanteen haltuunsa tarjoutumalla lukemaan Rinteen puheen. Rinne saapui saliin hieman myöhemmin.

Rinteen esikunnasta kerrottiin STT:lle, että myöhästyminen johtui suuren valiokunnan sihteereiltä saadusta väärästä tiedosta, jonka mukaan eduskunnan istunto alkaisi kymmenen minuuttia myöhässä. Rinne oli istunnon alkaessa valiokunnan kuultavana EU-asioista.

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Riitta Myller (sd.) selvitti tiedotteella, että valtiovarainministeri Rinteen myöhästyminen täysistunnosta johtui suuren valiokunnan kokouksen jatkumisesta yli ennakkoon määritellyn kokousajan.

- Valiokunta oli pyytänyt kokoukselleen lisäaikaa. Valiokunta käsitteli täysistunnon alkaessa Kreikan sopeutusohjelmaa koskevaa asiaa.

Stubb sanoi lukemassaan välikysymysvastauksessa Suomen kärsineen Euroopan heikosta kasvusta, painopaperin kysynnän ja Nokian kännykkäbisneksen hiipumisesta. Vuodesta 2008 lähtien Suomi on menettänyt bruttokansantuotteestaan noin 30 miljardia euroa verrattuna aiempaan kasvu-uraan. Tämä on aiheuttanut mittavat verotulojen menetykset.

Stubb korosti, että hallitus on kuitenkin puuttunut tilanteeseen kasvua ja työllisyyttä lisäävillä toimilla, sopeuttamalla valtiontaloutta ja tekemällä rakenteellisia uudistuksia.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, perussuomalaisten Jari Lindström ei vastaukseen tyytynyt. Hänen mielestään hallituspuolueiden puheenjohtajilta on johtajuus hukassa, kun uudistusten sijasta hallitus on keskittynyt riitelemään julkisesti ja pyörittämään omaa nimitysrulettiaan.