Myös ulkomaalaistaustaisia syrjitään asunnonhaussa

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo, että asunnonhaussa syrjitään usein myös ulkomaalaistaustaisia.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan yhdenvertaisuusvaltuutetulle on tullut viime vuonna vajaat sata asumiseen liittyvää yhteydenottoa. Edellisenä vuonna yhteydenottoja tuli vajaat 50.

Vuositasolla asumiseen liittyvien yhteydenottojen määrä on noin kymmenen prosenttia kaikista yhteydenotoista.

– Noin puolet asumiseen liittyvistä tapauksista liittyy vuokra-asumiseen. Syrjimisperusteena on usein etninen tausta.

Pimiän mukaan syrjityksi voivat joutua esimerkiksi romanit tai ulkomaalaistaustaiset. Hän huomauttaa, että syrjintä kohdistuu myös länsimaisiin ulkomaalaisiin. Osa asumiseen liittyvistä syrjintätapauksista liittyy myös vammaisuuteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen.

Pimiä sanoo, että yksityiset vuokranantajat eivät aina ole tietoisia yhdenvertaisuuslain vaatimuksista. Joissain tapauksissa vuokranantaja ilmoittaa suoraan, ettei halua vuokrata asuntoa ulkomaalaiselle. Aina syrjintä ei ole näin suoraa.

– Joskus esimerkiksi ulkomaalaistaustaiselle ilmoitetaan heti kasvokkain tapaamisen jälkeen, että asunto onkin jo vuokrattu jollekin muulle. Kaikkea syrjintää ei pystytä todistamaan.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun puoleen voi kääntyä, jos on kokenut syrjintää iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Yhdenvertaisuusvaltuutettu voi antaa tutkimastaan syrjintätapauksesta kannanoton, joka ei ole oikeudellisesti sitova.

OVV Asuntopalvelut Kuopion toimitusjohtaja Ronja Reinikainen sanoo, että joskus on tullut vastaan tapauksia, joissa vuokranantaja on sanonut suoraan, että ei ota ulkomaalaista vuokralaiseksi.

– Yleensä ulkomaalaisten ongelmat asunnon saamisessa liittyvät kuitenkin kielimuuriin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Miehiä syrjitään asunnonhaussa: "Joskus on suostuteltava, että on tämä ihan hyvä poika"