Mykkänen perusteli Rossille ratkaisua Kriisinhallintakeskuksesta: "Tietenkin poliittisesti voisi olla helpompi pitää paikallaan"

Keskustan kansanedustaja ja Kuopion kaupunginvaltuutettu Markku Rossi esitti eduskunnan torstain täysistunnossa suullisen kysymyksen sisäministeri Kai Mykkäselle (kok.) koskien Kriisinhallintakeskuksen siirtämistä Kuopiosta pääkaupunkiseudulle.

Lue myös: Analyysi: Kriisinhallintakeskuksen kaappaus vie miljoonarahoituksen Savosta
 

Rossi tiedusteli Mykkäseltä, oliko sisäministerin ilmoitus Kriisinhallintakeskuksen siirrosta hyvän hallintotavan mukaista.

– Tästä on käyty keskustelut niin Kriisinhallintakeskuksen johtajan kuin tietysti myös samassa yhteydessä tehdyn pelastuskoulutuksen kokoamisen osalta pelastuskoulun rehtorin kanssa etukäteen. Hallituksessa seurantavastuullisia ministereitä on asianmukaisesti informoitu, myöskin alueellistamisen koordinaatioryhmän puheenjohtajaa on informoitu, Mykkänen väitti.

– Tämä on puhtaasti toiminnan ja veronmaksajan kannalta tehty linjaus. Kriisinhallintakeskuksen synergiat Pelastusopiston yhteydessä Kuopiossa eivät valitettavasti ole toteutuneet. Noin puolet asiantuntijoista on tähänkin asti etätyönä toiminut muualta, ja kaikki asiantuntijat ovat katsoneet, että sen toimintaedellytykset vaativat sitä, että se toimisi pääkaupunkiseudulla, Mykkänen jatkoi.

Lue myös: Kriisinhallintakeskuksella hämmentyneet tunnelmat: "Samoja piirteitä kuin Fimean epäonnistuneessa alueellistamisessa"
 

Rossi kysyi myös, miksi sisäministeriön kanta on muuttunut voimakkaasti Mykkäsen tultua sisäministeriksi.

– Vielä viime vuonna edeltäjänne katsoi, että Kriisinhallintakeskus säilyy ja sitä kehitetään Kuopiossa ja tuolloin myös voidaan jatkaa verkostomaista johtamista, jota on tämän päivän maailmassa, Rossi muistutti.

Mykkänen väitti vastauksessaan, ettei Kriisinhallintakeskuksen yhteisiä harjoitustiloja ole pystytty käyttämään, vaan harjoitukset on järjestetty Niinisalossa, Santahaminassa ja Poliisikoulun yhteydessä. Samalla hän huomautti, että Helsingissä ollut pelastusalan erilliskoulutus ollaan siirtämässä Kuopion Pelastusopiston yhteyteen.

– Se on kansainvälistä toimintaa, jossa tämä synergiaetu toimii paljon paremmin silloin, kun kumpikin yksikkö löytää siis itselleen toiminnallisesti paremman kodin. Siksi tämä päätös tehdään. Tietenkin poliittisesti voisi olla helpompi pitää paikallaan.

Analyysi: Kriisinhallintakeskuksen kaappaus vie miljoonarahoituksen Savosta

Kriisinhallintakeskuksella hämmentyneet tunnelmat: "Samoja piirteitä kuin Fimean epäonnistuneessa alueellistamisessa"