Myrkyllinen kaasuvuoto Uudessakaupungissa Yaran tehtaalla johtui todennäköisesti teknisestä viasta – vuodosta ei aiheutunut vaaraa sivullisille

Uudessakaupungissa Yaran tehdasalueella lauantain ja sunnuntain välisenä yönä havaittu ammoniakkivuoto vaikuttaa johtuneen teknisestä viasta, tehtaanjohtaja Tommi Hevonoja kertoo. Myrkyllisen kaasun vuoto saatiin tukittua, eikä tapahtumasta aiheutunut henkilövahinkoja.

–  Tällä hetkellä kaikki viittaa siihen, että kyseessä on tekninen vika eli varoventtiili on alkanut vuotaa itsekseen, Hevonoja sanoo.

Hevonojan mukaan tehdasalueella oli tapahtuma-aikaan muutamia kymmeniä ihmisiä. Vuodon oli silmämääräisesti havainnut tehtaan ammoniakkialueella vuorossa ollut työntekijä.

–  Hän havaitsi vuodon etäältä, ja kokeneena työntekijänä ei mennyt altistumisalueelle.

Tehtaan henkilökunta oli siirtynyt vuotohavainnon jälkeen suojatiloihin. Pelastuslaitos sai ilmoituksen vuodosta hieman ennen puoltayötä, ja vuoto kesti noin puolitoista tuntia.

Ammoniakki on pistävän hajuista, mutta hieman ennen kello kahta pelastuslaitokselta kerrottiin, ettei ammoniakkia voi enää havaita.

Pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin mukaan vuodosta ei aiheutunut vaaraa ulkopuolisille. Ammoniakki kaasuuntuu pilveksi, ja pilven suunta oli merelle päin, palomestari sanoi.

Toinen vuoto lyhyen ajan sisään

Yaran tehtaalla on ollut kaksi ammoniakkivuotoa lyhyen ajan sisään. Aiempi vuoto tapahtui maaliskuun puolivälin jälkeen.

Hevonojan mukaan vuodot ovat kuitenkin tyypiltään hyvin erilaisia. Maaliskuussa tapahtunut vuoto tapahtui ammoniakin purkutilanteessa ja taustalla olivat "inhimilliset syyt".

–  Näillä ei ole mitään muuta yhdistävää tekijää kuin ammoniakki ja Uusikaupunki.

Vuotoihin suhtaudutaan kuitenkin vakavasti, tehtaanjohtaja korostaa.

–  Aloitamme perustavaa laatua olevan tutkinnan siitä, mikä vuodon aiheutti. Koska tämä oli toinen vuoto lyhyen ajan sisällä, haluamme myös tason korotuksen siihen, ettei tällaista tapahtuisi jatkossa.

Ammoniakkia käytetään typpihapon valmistuksessa ja typpihappoa puolestaan lannoitteiden valmistuksessa.

Yaran Uudenkaupungin tehtaiden päätuotteita ovat lannoitteet ja typpihappo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Raportti: Maatalouden kasvihuonepäästöjä on mahdollista leikata lähes 30 prosenttia 15 vuodessa – "Nollaan ei päästä, vaikka mitä yritettäisiin"

Poliisi tutkii törkeää raiskausta Riihimäellä, uhrina alaikäinen tyttö

Yli 52  000 opiskelijaa sai opiskelupaikan korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa

Kuluttaja-asiamiehelle uusia valvontakeinoja – voi määrä lainvastaisen sisällön poistettavaksi somesta

Valepoliisit huijanneet ikäihmisiltä pankkitunnuksia ja siirtäneet tileiltä suuriakin rahasummia, varoittaa Itä-Uudenmaan poliisi – huijaukset noudattavat pääsääntöisesti samaa kaavaa

Aluehallintovirasto määräsi kaksi palvelutaloa kiinni Rääkkylässä –  yksiköiden toiminnassa merkittäviä puutteita

Suomessa yhä useampi ihmiskaupan uhri hakee apua, eniten tapauksia ravintola- ja siivousalalla

Juha Honkosen uutisanalyysi: Haavistolla on Marinin luottamus – vielä

Yhä useampi lapsi pääsee harrastamaan ilmaiseksi – kymmenen miljoonan euron avustuspotti kuntien haettavaksi syksyllä

Kreikan vakuusvääntö rokottaa tutkijan mielestä yhä Suomen pelimerkkejä neuvotteluissa elpymispaketista – Suomi tasapainottelee nuukan nelikon ja Saksan välillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.