Myrskyvahingot ovat lisänneet palomiesten hälytyksiä

Myrskyvahingot ovat lisänneet huomattavasti palomiesten hälytystehtäviä samaan aikaan kuin tulipalojen määrä on vähentynyt.

Viime vuonna pelastuslaitoksilla oli lähes 11 000 vahingontorjuntatehtävää, joista suurin osa liittyi kovan tuulen jälkiin tai vesivahinkoihin. Määrä on yli kolmanneksen isompi kuin kolmen edellisvuoden keskiarvo.

Joillakin alueilla myrskyvahingoista on tullut jo palomiesten yleisin kiireellisen hälytystehtävä ohi kolarihälytysten. Mukana luvuissa eivät ole ambulansseja avustavat ensivastetehtävät.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa vahingontorjuntatehtävät kasvoivat 950:een edellisvuoden reilusta 600:sta.

– Valio-myrskyssä lokakuussa tuli melkein kolmasosa näistä tehtävistä, pelastuspäällikkö Erkki Asikainen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

– Nykyajan ilmiö on, että myrskyvahinkoja tulee sulan maan aikana: kesällä on ukkosmyrskyjä, mutta talvikuukausinakin sattuu vahinkoja.

– Säiden aiheuttamille vahingoille tyypillistä on ollut, etteivät ne ole koskeneet koko maakuntaa, vaan esimerkiksi Ylä-Savoa tai maakunnan eteläosia kerrallaan, palomestari Kalevi Bruun Pohjois-Savon pelastuslaitokselta sanoo.

Ennakkovaroitukset usein kohdallaan

Pohjois-Savossa vahingontorjuntatehtävät ylittivät yleisyydessään nyt liikenneonnettomuudet, jotka ovat viime vuosina olleet yleisin palomiesten kiireellisten hälytysten syy. Luvuissa mukana eivät ole ambulansseja avustava tehostetun ensiavun antaminen eli ensivastetehtävät.

Kun myrskyvahingoista on tullut jokavuotinen riesa, niihin pyritään varautumaan paloasemillakin.

– Sään aiheuttamiin vahinkoihin varautuminen on parantunut. Ilmatieteen laitoksen antamat ennakkovaroitukset ovat parantuneet kolmen viime vuoden aikana, Asikainen arvioi.

– Kun varoituksesta tiedetään, nostamme valmiuttamme. Myös yhteistyö ja tiedonvaihto sähköyhtiöiden kanssa on parantunut, Bruun sanoo.

Isoimmista sääilmiöistä pelastusviranomaiset varoittavat ennalta kuntiakin ja kehottavat niitä varautumaan esimerkiksi sähkökatkoihin vanhusten palveluissa tai vesihuollossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rakennuspalot vähenivät koko maassa

Sekoilevat palovaroittimet ihmetyttävät palomiehiä