Näillä vinkeillä lisää kipinää makuuhuoneeseen

Seksuaaliterapeutit nostavat esiin vastaanotolla esiin tulleita kipukohtia.

– Seksistä on helpompi keskustella, kun on itse selvillä, mistä nauttii. Parisuhteessa täytyy olla luottamusta, että avoin keskustelu on mahdollista. Luottamuksen puutteessa voi kokea pelkoa tulla nolatuksi.

Lue myös: Seksuaaliterapeutit: Tämä luonnollinen asia on suomalaisille tabu
 

1 En ole nauttinut vuosiin

Jos parisuhteen alkuvaiheessa omista tarpeista on hankala puhua, myöhemmin se on entistä vaikeampaa.

Voi olla vaikea myöntää, ettei seksi ole nautinnollista, ja kumppani voi kokea epäonnistumista, ettei ole vuosikausiin saanut toista nauttimaan.

– Se, mistä kukin tykkää ja kiihottuu muuttuu ajan kuluessa. Seksuaaliterapeuttien vastaanotolla tarkastellaan elämäntilanteita, jolloin nautinnon kokeminen on voinut muuttua. Esimerkiksi perheen perustamisen yhteydessä tai sairastuessa kehon ja mielen kyky nauttia voi muuttua. Itselle on annettava tällöin myötätuntoa, Jonna Pietikäinen taustoittaa.

 

2 Pari haluaa eri asioita

Pareilla voi olla erilaiset halut ja mieltymykset seksin suhteen. Oman nautinnon kokemukseen voivat vaikuttaa myös oma kehonkuva ja itsetunto, epävarmuus, kontrollointi ja miellyttäminen.

– Parien kanssa harjoitellaan kommunikointia ja tunteiden sanoittamista. Pitkät parisuhteet vaativat myös seksuaalisen käsikirjoituksen päivittämisen. Jos aina on menty samalla kaavalla, eikä se ole tyydyttävä, on mietittävä, miten saada asia yhteisymmärrykseen, että molemmat ovat tyytyväisiä kertoo Jonna Räisänen.

– Kaikki lähtee kuitenkin taas siitä, mitä yksilö ajattelee: onko sinut seksuaalisuutensa kanssa, mistä asioista nauttii ja sitten vasta mietitään, miten tuodaan ne suhteeseen.

 

3 Suorituspaineet haasteena

Ongelmia nautinnon kanssa aiheuttavat myös fyysiset toimintavaikeudet, kuten miehillä erektiohaasteet ja naisilla orgasmivaikeudet. Molempiin voi liittyä kontrolli ja kielteinen suhtautuminen omaan kehoon.

– Miesten testosteronitaso laskee iän myötä. Se voi vaikuttaa muun muassa erektion voimakkuuteen tai seksuaaliseen haluun. Se tuo uuden tilanteen omaa kehoa kohtaan: keho ei olekaan sama kuin ennen, mikä voi aiheuttaa epävarmuutta ja häpeää. Mies voi lähteä suorittamaan seksiä ja silloin siitä häviää nautinto, huomauttaa Jonna Pietikäinen.

Naisten orgasminhaasteet on lisääntyneet. Orgasmiin liitetty keskustelu on usein turhan yhdyntäkeskeinen. Seksologit painottavat, että seksi on muutakin kuin yhdyntä.

– Seksissä on kyse paljon muustakin kuin orgasmista. Se on läsnäoloa ja aistien monipuolista käyttöä, tarkentaa Jonna Räisänen.

Oman osansa tuovat myös suorituspaineet – kaiken ikäisillä.

– Esimerkiksi eron jälkeen uusissa suhteissa voi olla miettiminen, onko taustalla vielä tunnelukkoja, Räisänen lisää.

 

4 Puhu ääneen, mitä toivot kumppanilta

– Jokainen löytää nautintoa omien kokemustensa kautta, seksuaaliterapeutit korostavat.

Kun yksilö tuntee oman seksuaalisuutensa, hänellä on sanat ja mahdollisuus kommunikoida toiselle, jolloin toinen saa tietää, mistä toinen tykkää. Se on äärimmäisen tärkeää.

Seksuaaliterapeutit kehottavat opettelemaan oman tavan kertoa mieltymyksistä, tarpeista ja toiveista.

– Sen verran pitää olla tervettä itsekkyyttä, eikä vain oleta että kumppani tuo nautinnon, muistuttaa Pietikäinen.

 

5 Tämä tappaa nautinnon varmasti

Jos yksilö ei osaa sanoittaa ja tuoda esille sitä, mitä seksuaalisesti haluaa, voi molemmille iskeä tyytymättömyys. Kun kommunikaatio on puutteellista, tehdään oletuksia, syntyy turhautumista ja negatiivista ilmapiiriä – ja se tappaa nautintoa.

– Suhteen negatiivinen energia tappaa iloa ja leikkisyyttä, jotka kuuluvat olennaisena osana seksiin, seksuaaliterapeutit muistuttavat.

Torjutuksi tuleminen ja muut huonot kokemukset voivat tappaa jo ylipäätään intoa sanoa omia toivomuksia.

– Ja niin rakentuu muuri, ettei uskalla ottaa puheeksi mitään.

 

6 Tämä sytyttää varmasti

Nyt tulee äärimmäisen tärkeä vinkki: Kumppania pitää kuunnella. Jos toinen on vain omissa maailmoissaan kännykän ja tv:n ääressä, toisen sanat ohittuvat helposti.

– Ole läsnä, kun toinen alkaa puhua. Jos toinen ei kuule eikä kuuntele, voi siitä tulla toiselle häpeää, eikö asiani ole tarpeeksi arvokas toiselle, terapeutit huomauttavat.

Tunnista itsesi: haluatko kuulla vai menevätkö korvat lukkoon, kun sanotaan ”seksi”.

– Kuuntele loppuun ennen kuin omat ajatukset alkavat jyrätä. Jos aika keskustelulle on väärä, on tärkeää, ettet hylkää kumppania, vaan sano vaikka, että: ”Nyt on huono aika minulle, mutta kuulen, että haluat puhua. Puhutaanko tähän myöhemmin?”

 

7 Jos mieltymykset eivät kohtaa?

Joskus vastaanotolle tulee pariskuntia, joista toinen sanoo suoraan ”Hyi, miten haluat tuollaisia sairaita juttuja?”

Kun toinen haluaisi toteuttaa mieltymyksiään omalla tavalla tai nauttia jostain uudesta jutusta, sen sanottaminen toiselle voi olla vaikeaa. Ja toinen voi reagoida vahvasti mieltymykseen.

– Joillakin voi olla vahvoja mielikuvia mieltymyksistä. Väärinymmärrys voi tapahtua esimerkiksi siinä, että kumppanille tulee joku äärimmäinen mielikuva aiheesta. Tämä voi herättää hämmennystä ja inhoa. Vastaanotoilla mietitään, onko yksilön toiveita mahdollista toteuttaa parisuhteessa, taustoittaa Jonna Pietikäinen.

 

8 Ruuhkavuosina nautinto on muisto vain

Väsymys, lyhyt yhteinen aika ja arjen stressi eivät lisää seksuaalisia ajatuksia tai yhteisiä helliä hetkiä. On hyvä antaa vähän myötätuntoa omalle elämäntilanteelle. Joskus väsymys menee nautinnon edelle.

– Muista myötätunto myös kumppania kohtaan, jos tämä on valvonut tai muuten väsynyt. Myötätunto pitää positiivista virettä yllä, muistuttaa Jonna Räisänen.

Ruuhkavuosinakin parisuhteessa on säilyttävä kunnioitus ja arvostus toista kohtaan. Jos kunnioitus puuttuu, ei toinen halua edes lähteä lähestymään toista. Mutta jos halataan, suudellaan ja pidetään yhteyttä päivän mittaan, niin halu herää ehkä herkemmin.

– Huomioi kumppania ja osoita, että haluat elää arkea ja nauttia seksuaalisuudesta hänen kanssaan. Halutuksi tulemisen tunne lisää seksuaalista virittyneisyyttä.

 

9 Mistä voi aloittaa?

Jos ei ole aiemmin puhunut seksuaalisuudestaan, voi onnitella itseään jo siitä, että edes ajattelee ryhtyä puhumaan toiveistaan. Mieti, miksi puhuminen on niin vaikeaa. Aiheesta on paljon kirjallisuutta ja aasinsiltoja löytää myös elokuvista.

Erityistason seksuaaliterapeutit Jonna Räisänen (vas.) ja Jonna Pietikäinen. Kuva: Jessi Torni
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.