Tässä tietopaketti mikroaaltouunin käytöstä – Näin helposti valmistuvat kala, munakas ja peruna

Mikroaaltouunissa voi valmistaa yllättävänkin maukasta ja monipuolista ruokaa. Mikrossa voi tehdä helposti ja nopeasti esimerkiksi kalaa, munakasta, perunaa ja keittoja. Myös leipominen onnistuu.

Erityisneuvoja Heta Nykänen Pohjois-Savon Martoista korostaa, että mikrossa kypsennysaika on lyhyt, joten siksi ravintoaineetkin säilyvät. Ruoka on lisäksi kevyttä, koska rasvaa ei juuri tarvita.

– Kypsentäessä pitää käyttää täyttä tehoa ja sekoittaa välillä. Liian vähän kypsä on parempi kuin liian paljon, sillä ruoka menee helposti kuivaksi, Nykänen neuvoo.

Nykänen sanoo, että tarkkoja kypsennysaikoja ei voi antaa, sillä mikroaaltouunit ovat niin erilaisia ja eri tehoisia. Myöskään kypsennyksen tuottamaa väriä ei mikrossa automaattisesti saa.

– Erilaiset mausteet ja esimerkiksi tilli tai tomaattisose antavat väriä ruokaan. Mikrossa ruoan tekeminen vaati tarkkailua, jotta saadaan hyvä ja mehevä lopputulos.

Faktaa mikroaaltouunin käyttämisestä

– On nopea väline pienissä annoksissa. Kun annoskoko suurenee, niin kypsennysaika pitenee.

– Mikroaaltouunissa kypsennettäessä lopputulos on samankaltainen kuin keittämällä.

– Valitse kypsennysastiaksi tarpeeksi reilu ja pyöreä tai pyöreäkulmainen astia.

– Aika ratkaisee, minuutti liikaa voi pilata lopputuloksen.

– Kokeile, opi tuntemaan uunisi.

– Aloita lyhyellä valmistusajalla. Lisää aikaa jos ruoka ei ole vielä valmista.

– Kuumenna kohtuullisesti, ettei liian pitkä kuumennusaika sytytä annosta tuleen.

– Anna ruoan levätä 2–4 minuuttia valmistamisen jälkeen, jotta lämpö jakaantuu tasaiseksi.

– Mikroaaltouuni on oivallinen myös ruoanvalmistuksen tukena, esimerkiksi sipulien pehmennys lihapullataikinan teossa.

– Muista puhdistus käytön jälkeen. Irrota alusta ja pese se tiskiharjalla, huuhtele ja kuivaa. Pyyhi uuninpäällinen ja sisäosat kostealla siivousliinalla. Käsiastianpesuaine sopii pesuaineeksi.

– Näin saat hajut pois mikroaaltouunista: Laita mikroon astia, jossa on 2 rkl ruokasoodaa ja 1,5 dl vettä. Lämmitä täydellä teholla pari minuuttia, kunnes vesi kiehuu ja höyryttää uunin.

Reseptejä mikroaaltouunissa kokattavaksi:

 

Munakas

2 munaa

¼ dl vettä tai maitoa

½ tl provencen mix -mausteseosta

1 tomaatti

3 siivua kinkkua tai muuta leikkelettä

1. Pieni kinkku ja tomaatti kuutioiksi

2. Riko munat ja lisää neste, suola ja yrttimauste

3. Voitele lautanen rasvalla, lisää pienityt kinkut ja tomaatit lautasen pohjalle.

4. Kaada munakasseos lautaselle.

5. Kuumenna mikrolla täydellä teholla 1 min. Sekoita ja kuumenna vielä 1 min tai tarpeen mukaan enemmän, kunnes munakas on riittävästi hyytynyt. Anna munakkaan vetäytyä pari minuuttia.

Uuniahvenet

1 tl voita tai muuta rasvaa

4 pientä ahvenfileetä

2 tl sitruunamehua

¼ tl suolaa

1 prk smetanaa

½ dl tillisilppua

Sulata rasva mikrossa. Asettele fileet vuokaan siten, että fileiden paksuimmat kohdat ovat astian reunoilla. Mausta ne sitruunamehulla ja suolalla. Sekoita hienonnettu tilli smetanan joukkoon. Kaada seos fileille. Kypsennä peitettynä täydellä teholla 3 minuuttia. Lisää tarvittaessa kypsymisaikaa.

Uuniperunat

2 Rosamunda-perunaa

Pese perunat. Pistele ne esim. hammastikulla tai haarukalla. Kääri talouspaperiin ja kypsennä lautasella mikrossa ensin. 4 minuuttia, lisää kypsennysaikaa tarvittaessa.

Kypsennysaika riippuu perunoiden koosta.

Helppo kinkkukeitto

75 g savukinkkua

pala sipulia tai purjoa

1 tl öljyä

¼ dl perunasosejauhetta

2 dl lihalientä

¼ dl ruokakermaa

ripaus mustapippuria

persiljasilppua pinnalle

1. Kuutio kinkku ja hienonna sipuli.

2. Laita öljy kulhoon ja lisää sipulisilppu ja kinkkukuutiot. Kuumenna seosta 1 minuutti.

3. Lisää kulhoon perunasosejauhe ja lihaliemi. Kuumenna keittoa 2 minuuttia. Sekoita ja lisää ruokakerma ja pippuri. Jatka kypsennystä vielä noin 1 minuutti.

Tarkista maku. Koristele keitto hienonnetulla persiljalla.