Näin itsenäisyyspäivän paraatin ohjelma etenee Kuopiossa

Itsenäisyyspäivän paraatin järjestelyjä tehdään Kuopion torilla ja lähialueilla jo tiistaina 5. joulukuuta. Puolustusvoimat on varannut käyttöönsä muun muassa parkkialueet Puijon hiihtostadionilta, pesäpallokentältä, Musiikkikeskukselta ja Kuopionlahden kentältä.

Paikalle tulee ajoneuvoja jo tiistaina. Puolustusvoimat sulkee myös Kuopion torin tiistaina kello 16 kalustonäyttelyn rakentamista varten.

Seppeleenlasku sankarihaudoille

Seppeleenlasku pidetään Sankaripuistossa Tulliportinkadulla itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta kello 9. Lähellä ei ole parkkipaikkoja, vaan lähin parkkialue on Kuopion toriparkki.

Tilaisuuteen osallistuu Kuopion varuskunnan henkilöstöä, veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen edustajia sekä vapaaehtoisia kunniavartioon ilmoittautuneita.

Tilaisuudessa lasketaan seppeleet neljälle muistomerkille sekä Sankaripuiston sankarihaudoille.

Kuva: Tuire Punkki
 

Sankaripuisto on ahdas nurkkaus ja kuvausmahdollisuudet paikalla ovat rajalliset. Yleisöllä on seuraamismahdollisuus sivusta hautausmaan käytäviltä.

Kunnioita vainajia äläkä astu hautojen päälle. Sankarivainajien muistotauluja on maassa haudoilla eikä niidenkään päälle saa astua muistolaattojen rikkoutumisvaaran vuoksi.

Karjalan lennosto kunnioittaa sankarivainajia kahden Hornetin ylilennolla tilaisuuden aikana. Ylilennon suunta on etelästä pohjoiseen.

Paraatikatselmus Keskuskentällä

Jos haluaa nähdä jalan marssivien osastojen ilmoittautumisen Keskuskentällä, yleisön tulee olla paikoillaan viimeistään kello 11.50 Keskuskentän katsomossa.

Kello 12 paikalla otetaan vastaan Suomen lippu, ilmoitetaan paraati vastaanottajille ja soitetaan Porilaisten marssi. Lipun tuonnin aikana yleisön pyydetään jo olevan paikoillaan.

Paraatikatselmukseen saapuvat joukot jalan. Paikalle ei tule paraatiin osallistuvia moottoriajoneuvoja.

Paraatikatselmuksen jälkeen paraatin osastot siirtyvät Valkeisenlammen ohi Tulliportinkadulle. Yleisön tulee välttää Kaartokadun käyttämistä poistumiseen. Yleisön tulee suunnata Keskuskentältä jalan keskustaan Presidentinkadun suuntaan.

Katselmus kestää noin puoli tuntia, joten sen jälkeen ehtii hyvin siirtymään jalan keskustaan. Keskuskentällä ei ole yleisön käytössä lainkaan autopaikkoja ja myös muun muassa Kaartokadulla ja Raviradankadulla on paraatijärjestelyjen vuoksi pysäköintikieltoja.

Sotilasparaati: ohimarssi Tulliportinkadulla

Sotilasparaati etenee Tulliportinkatua pitkin Puistokadulta Kuninkaankadulle kello 13.15-14.00. Ohmarssiin osallistuu yli 1100 henkilöä.

Kuva: Mikko Pitkänen
 

Jalan marssiva osasto tulee ensimmäisenä. Sitä johtaa paraatin komentaja, Ilmavoimien esikuntapäällikkö Jari Mikkonen. Prikaatikenraali Mikkonen siirtyi Ilmavoimien esikuntaan Karjalan lennoston komentajan tehtävästä.

Hänen jälkeensä tulevat liput, Karjalan lennoston esikuntaosasto, Ilmavoimien kunniakomppania, Merivoimien kunniakomppania, Maavoimien kunniakomppania ja sitten loput.

Torilla kaupungintalon kohdalla paraatin vastaanottaa Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen. Kaupunkia edustaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä.

Jalan marssivan osaston kanssa yhtä aikaa nähdään Ilmavoimien lentokoneiden ylilennot. On pilvisyydestä kiinni, näkyvätkö ne yleisölle.

Ylilennon tekevät 12 Hornet-monitoimihävittäjää sekä niiden lisäksi Ilmasotakoulun 12 Hawk-suihkuharjoituskonetta. Lisäksi ylilennot tekevät näyttävä Casa-kuljetuskone sekä Pilatus ja Learjet -yhteyskoneet.

Lentokoneiden ylilentokorkeus on 300 metriä, joten sää vaikuttaa näkyvyyteen.

Seuraavaksi tulee moottorimarssi, joka tulee Puistokadulta ja kääntyy Tulliportinkadulle. Mootttorimarssi jatkuu heti jalan marssivien osastojen perään noin kello 13.30 alkaen.

Moottorimarssin näyttävimpiä katsottavia ovat muun muassa Leopard 2A6 ja 2A4 -taistelupanssarivaunut sekä XA-361 AMOS -kranaatinheitinpanssariajoneuvo.

 

Maavoimien ajokalustoa nähdään 42 ajoneuvoa ja Ilmavoimien ajokalustoa 6 ajoneuvoa.

Maavoimien moottorimarssin aikana nähdään näyttävä helikopterien ylilento. Siihen osallistuu Maavoimien 6 NH90-kuljetushelikopteria sekä 4 MD500-kevyhelikopteria.

Helikoptereiden ylilentokorkeus on 150 metriä.

Kun moottorimarssi on edennyt Tulliportinkatua Kuninkaankadulle asti, letkan kärkeen siirtyy poliisiauto, joka ohjaa letkan pois Kuopion keskustasta eli vetää sen Puijonkadun ja Puijonlaaksontien risteykseen saakka.

Letka poistuu keskustasta Maaherrankadun kautta. Älä yritä kulkea letkan välistä, sillä jos letka joutuu hidastamaan vauhtiaan, sen loppupään liike hidastuu tai jopa pysähtyy varsinaisessa paraatissa.

 

Missä katsoa paraatia?

Itsenäisyyspäivän paraatia voi seurata Tulliportinkadun jalkakäytävillä Puistokadun ja Kuninkaankadun välillä. Ohimarssin pituus on noin 700 metriä Tulliportinkadulla. Koko matkalla kadun molemmin puolin on jalkakäytävät tai torialuetta.

Kaupungintalon kohdalla katua on varattu paraatijoukoille, kutsuvieraille ja televisiointikalustolle.

Koko matkalle kadun varteen tulee vankka metalliaita eikä Tulliportinkatua voi ylittää enää noin kello 12.30-14.00 paraatireitin varrelta.

Hyvää katsomisaluetta on koko kadun varsi, mutta alueella tulee olemaan tungos.

Tulliportinkadulla Puijonkadun risteyksen jälkeen on toisella puolella katua kerrostalotyömaa, jonka kohdalla jalkakäytävä on kavennettu.

Väljimpiä alueita rakenteellisesti puolestaan ovat Puistokadun risteys ja Tulliportinkadun ja Haapaniemenkadun risteys.

Jos torin ympärillä on liian ahdasta esimerkiksi lastenvaunuille tai liikuntarajoitteisille, jalan marssivat joukot näkyvät paraatin päätteeksi vielä myös Kuninkaankadulla, jonne he kääntyvät. Moottoriajoneuvot näkyvät ennen paraatia Puistokadulla ja paraatin jälkeen Maaherrankadulla.

Kalustonäyttely

Puolustusvoimien kalustonäyttely on avoinna Kuopion torilla itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta kello 10-15.

Torilla on nähtävillä muun muassa Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjä, Keva 2010 -keskivalvontatutka sekä muuta ilmatorjuntaan liittyvää.

Muita tärppejä

Kuopion kaupungintalo, Musiikkikeskus ja Kuopion kaupunginteatteri valaistaan sinivalkoisin juhlavaloin itsenäisyyspäiväksi jo tiistai-iltana 5. joulukuuta. Uudet valot ovat näkemisen arvoiset etenkin pimeään aikaan.

Tiesitkö tämän itsenäisyyspäivän paraatista? - Marssinopeutena 120 askelta minuutissa

Tulossa katsomaan paraatia Kuopioon? - Katso vinkit ja kiellot tästä

Kuopio yllättää - Suomen itsenäisyyspäivän pääjuhlan teemana monikulttuurisuus