Joko kinkku kyllästyttää? Näin loihdit joulun tähteistä uusia herkkuja

Kuopiolainen Heta Nykänen on nähnyt työssään Pohjois-Savon Martat ry:n ruoasta ja ravitsemuksesta vastaavana erikoisneuvojana sen, kuinka ihmiset varautuvat joulunpyhiin sellaisella määrällä ruokaa, että sitä jää väkisinkin yli. Vuosittain Martat joutuvat vastailemaan kyselijöille, mitä tehdä kinkun rippeille ja tähteeksi jääneille laatikoille.

–Ihannetilanne olisi, että ylimääräistä ruokaa ei jää joulun jälkeen. Se on kuitenkin harvinaista.

Nykäsen ensimmäinen ohje ylimääräiselle jouluruoalle on pakastaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jos se ei kannattaa ruokia alkaa jatkojalostaa jo ennen kuin ne alkavat maistua puulta.

Kinkku katoaa keittoon ja piirakkaan

Nykäsen mukaan suomalaisten suurin tähdeongelma on joulukinkku, sillä se on usein aivan liian suuri talouden kokoon nähden.

Pientäkään jämäpalaa ei kuitenkaan kannata heittää pois, vaikka maku alkaisi kuinka tökkiä, ellei se ole ehtinyt jo pilaantua.

–Hernekeitto on perinteisin ruoka, johon joulukinkku piiloutuu hyvin. Vaihtelun vuoksi kannattaa kokeilla esimerkiksi minestronekeittoa.

Jämäkinkusta pääsee eroon myös suikaloimalla sitä esimerkiksi kinkkukiusaukseen. Vähäisempi määrä menee hyvin esimerkiksi piirakan, pitsan, tacojen tai munakkaan täytteeksi.

Kaikista tähteistä saa kehiteltyä ruokaa

Kinkkuun verrattuna joulun laatikkoruoat ovat selvästi hankalampia jatkojalostettavia. Nykäsellä on kuitenkin maistuva ratkaisu myös niille.

Laatikoista saa oivaa kasvisruokaa, kun sekoittaa niihin kananmunaa, jauhoja ja kuullotettua sipulisilppua ja pähkinärouhetta, muotoilee seoksesta pyöryköitä tai pihvejä ja paistaa ne miedolla lämmöllä pannulla voissa tai öljyssä ruskeiksi.

–Näin laatikoista saa varmasti myös nuorisolle maistuvaa ruokaa.

Laatioista tehdyt pihvit maistuvat esimerkiksi kermaviilikastikkeen tai tsatsikin kanssa.

Nykänen löytää uusia käyttötapoja lähes kaikille jouluruuille. Rosollin tähteet hän laittaa sosekeittoon tai paistaa ne hunajan ja yrttimausteen kera uunissa uunijuureksiksi.

–Ihmiset suolaavat jouluruuilla niin paljon itseään, ettei tähteistä tehtyihin ruokiin tarvitse lisätä sitä yhtään. Yrttimauste ja hunaja riittävät hyvin.

Piparkakut ovat ainoa asia, joille Nykäsellä ei ole valmiiksi uutta käyttötarkoitusta.

–Ne säilyvät pitkään, joten pitää joulun jälkeen taukoa ja syö ne vähän keväämmällä tai käyttää kakunpohjaan, hän sanoo lyhyen pohdinnan jälkeen.

Yleisenä ohjeena hän sanoo:

–Joka vuosi näkee, minkä verran mitäkin ruokaa menee. Sitä kannattaa tarkkailla ja painaa mieleen. Seuraavana vuonna tekee vähemmän sitä, jota jää vuodesta toiseen yli.

 

Käytä jouluruokien tähteitä esimerkiksi näin:

Joulukinkku

Herne- ja minestronekeittoon

Täytteeksi lettuihin, pasteijoihin, rieskarulliin, pitsaan, munakkaaseen ja tortilloihin

Kinkkukiusaukseen

Tähdepaistokseen (katso ohje)

 

Kalat

Piirakoihin, munakkaaseen tai salaatteihin

 

Keitetyt kasvikset

Sosekeittoon

Tähdepaistokseen

 

Porkkanalaatikko

Sämpylä- tai leipätaikinan osaksi

Porkkanapalleroisiin tai -pihveihin (katso ohje)

 

Lanttulaatikko

Lanttupalleroisiin tai -pihveihin (katso ohje)

 

Imelletty perunalaatikko

Lisää kinkkua tai jauhelihaa ja paista uunissa

 

Rosolli

Sosekeittoon

Uunijuureksiksi hunajan ja yrttien kanssa

 

Sienisalaatti

Lämpimiin voileipiin, piirakoihin, kastikkeeksi

 

Leivät

Lämpimiksi voileiviksi

Krutongeiksi

 

Hedelmät

Paista pannulla, mausta kanelilla ja hunajalla ja tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa

Tähdepaistos

Paistetut juurekset rosollista

Lanttu- ja porkkanapallerot ja -pihvit