Näin mieltään voi rauhoittaa stressaavina aikoina

Koko ajan on entistä pimeämpää ulkona. Työpaikalla riehuu flunssa-aalto, töitä kasaantuu ja kiire kiristää hermoja. Olo on kuin kissaa pakenevalla hiirellä.

Oman hyvinvoinnin tähden peli kannattaa puhaltaa poikki, eikä vain laskea päiviä seuraavaan lomaan, kesään tai siihen, kun elämä jotenkin tasaantuu.

Mikään ulkoinen tekijä ei nimittäin aiheuta tavallisen ihmisen elämässä niin paljon stressiä kuin se, mitä ja miten ajattelee.

Yksi keino pysäyttää päässään vilisevät ajatukset on hengitykseen keskittyminen, sillä ihminen ei pysty tietoisesti keskittymään kuin yhteen asiaan kerrallaan. Kun hengitys rauhoittuu, keho rentoutuu ja mielikin rauhoittuu.

Erilaisia hengitysharjoituksia on runsaasti. Mentaalivalmentaja Minna Marshin esittelmä harjoitus sopii vaikka bussimatkalle tai kaupan kassajonoon.

Varmista ensin, että selkäsi on suorana ja sulje silmäsi. Keskity hengittämään luonnollista tahtiasi nenän kautta.

– Kuvittele sisällesi keskivartaloon hissikuilu, jota pitkin ilma kulkee nenästä alavatsaan asti ja sitten takaisin ylös. Seuraa vain hengityksesi luonnollista kulkua sitä hissikuilua pitkin, Marsh sanoo.

– Jos huomaat ajattelevasi jotakin muuta, päästä siitä irti ja palaa hengitykseesi. Putoa ikään kuin omaan sisäiseen rauhaasi.

Useimmat asiat ovat stressaavia, koska olet päättänyt, että ne ovat stressaamisen arvoisia. Joku toinen voi suhtautua samoihin asioihin huolettomasti.

Mittasuhteita voi kirkastaa vaihtamalla perspektiiviä, vinkkaa Marsh.

– Kun asiat oikein painavat mieltäni, mietin, tuntuisivatko ne asiat yhtä rankoilta, jos olisin juuri kuullut, että läheiseni on kuollut tai olen sairastunut parantumattomaan sairauteen.

Stressaavina aikoina voi välähdyksenomaisesti miettiä sitäkin, millä asioilla olisi omalla kuolinvuoteella merkitystä.

Yksi tapa kääntää ajatusvirtaa on myös miettiä, mihin on päivässään ollut tyytyväinen ja mistä on kiitollinen. Itselleen kannattaa olla myös armollinen.

– Jos voit, silitä hetken aikaa omaa päätäsi. Ole kiltti itsellesi. Elämä on välillä rankkaa, joten itsensä rakastaminen on taidoista tärkein, Minna Marsh sanoo.

Uusimmat

Kotimaa

Kolari haittasi valtatien liikennettä – henkilöauto ajoi vahingossa rekan eteen

EU-maat ottivat lisäaikaa Pohjois-Makedonian ja Albanian jäsenyyspohdintaan

Sisäministeriö arvioi uudelleen, kuka jatkossa johtaa KRP:tä ja kuka Helsingin poliisia

STT:n tiedot: Pääesikunnan päällikkö Timo Kivinen nousemassa uudeksi Puolustusvoimain komentajaksi

Juhannussää jakaa Suomen kahtia – menoliikenne vilkkainta torstaina

EU-komissio odottaa Suomen tarkentavan tietoja metsien hiilinieluista

Vantaan miekkamies vangittiin käräjillä epäiltynä murhan yrityksestä – uhri yhä sairaalahoidossa

Antti Kaikkonen on "vahvalla motivaatiolla mukana" keskustan pj-kisassa – toivoo muitakin ehdokkaita tarjolle

Varusmiehet tuomittiin "teloitusvideosta" päiväsakkoihin – "Vakavaa piittaamattomuutta"

Rinteen ja Löfvenin keskusteluissa esillä EU:n huippuvirat – Rinne kehui suomalaisia EKP:n johtoon, mutta Ruotsin tukea ei pyydetty

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.