Näin paljon puhuttu Aarnio-tutkintaryhmä valittiin

Jari Aarnioon kohdistuneen rikostutkinnan tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto kertoi kuulleensa Aarnioon kohdistuvan tutkinnan alkamisesta touko-kesäkuussa 2013.

Haaviston mukaan asiaan jo nimetty toinen tutkinnanjohtaja Krista Soukola kysyi häntä työpariksi.

- Soukola kertoi asiasta ja kysyi ,voinko tulla mukaan. Minulla oli kokemusta ja poliisitoiminnan tuntemusta.

- Minulle on opetettu, että jos kysytään johonkin, siihen lähdetään - jos ei ole erityistä perustetta kieltäytyä. Työasiat eivät ole haluamisasioita.

Tutkintaryhmän perustamisesta Aarnion toimien tutkimiseksi oli päättänyt apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske valtakunnansyyttäjänvirastosta. Hän oli sopinut asiasta suoraan KRP:n johdon kanssa.

Aiemmin oikeudenkäynnissä on kerrottu, että rikostarkastaja Ari Karvonen esitti tutkinnanjohtajia ja tutkijoita esimiehelleen Heikki Kopperoisella ja hän ne eteenpäin.

Joukossa oli Aarnion kanssa työasioista entuudestaankin tuttuja henkilöitä.

Haavisto kertoi hyväksyneensä nimet. Hänestä oli selvää, että juuri KRP tutkii asiaa.

- Tutkintaryhmän perustamisessa oli mietitty asiaa, olisiko hyvä, että ryhmä koostuisi eri puolilta Suomea olevista ihmisistä. Tiesin kuitenkin, että se aiheuttaisi hankaluuksia käytännön asioissa.

- Tällaisessa tutkinnassa poliisiviranomaiset määrittävät resursseja. On hyvä, että kun tarvitsee lisää resursseja, on vain yksi taho minkä kanssa keskustella eikä seitsemää, jolta niitä pyytää.

- Tällä hetkellä vain Helsingin poliisilaitos ja KRP ovat sellaisia, joilla on edes saatavissa resursseja tällaiseen työhön. Kaikilla muilla on niin paljon työtä.

Haaviston mukaan tämä oli syy tutkintaryhmän kokoonpanolle.

Asiaa käytiin oikeudessa läpi siksi, että Haavisto toimi aikoinaan syyttäjänä Aarnioon kohdistuneessa edellisessä rikosasiassa. Lisäksi KRP:n tutkintaryhmään valittiin muutamiakin henkilöitä, jotka ovat vuosien ajan riidelleet muun muassa Helsingin huumepoliisien kanssa.

Tämän ovat vahvistaneet useat poliisit ja osa heidän esimiehistäänkin.

- Väkeä valittiin sen mukaan, että he ymmärtäisivät virkarikoksista ja talousrikoksista, Haavisto selitti asiaa oikeudessa.

- Lisäksi Z ymmärtää puhelimien päälle eli tarviittiin henkilö, joka ymmärtää, mikä on poliisille normaalia toimintaa huumausainerikostutkinnassa.

Aiempaa tapausta kuvattiin nyt pieneksi

Haavisto vakuutti oikeudessa, ettei vanha virkarikostutkinta Aarniota vastaan jäänyt hampaankoloon.

- Itse en henkilökohtaisesti tunne Aarniota. Olen ainoastaan tavannut niissä aiemmissa istunnoissa ja tämän asian yhteydessä.

- Aiempi juttu oli 20 päiväsakon juttu. Jos semmoisesta jäisi hampaankoloon, kannattaisi miettiä, kuka jaksaa tämmöisiä töitä tehdä.

- En tunne koko henkilöä. En ole edes huumausainejuttujen syyttäjänä ollut kuin aivan yksittäisiä kertoja.

- Eikä rikostutkinnassa ole olemassa yhden kosketuksen periaatetta. Eihän silloin poliisipartiokaan voisi pysäyttää rattijuoppoa, jos on ollut kerran aiemmin tekemisissä, Haavisto vastasi kyselyyn, oliko mielestään puolueeton tutkinnanjohtajaksi vai ei.

Kahvia on vielä juotu

Haavisto vahvisti kuitenkin tuntevansa yhden muun syytetyn poliisin. Hän sanoi, että välit häneen ovat pysyneet normaaleina.

- Viime kesänäkin seurattiin pyöräilykilpailuja, ja kahvia juotiin ja munkkia syötiin, Haavisto kuvaili tilannetta, jossa oli osunut samaan tapahtumaan epäillyn poliisin kanssa.

Haaviston mukaan hän ei myöskään ollut käynyt kauppaa muiden vyyhdin epäiltyjen kanssa. KRP:n tutkijoiden toimista hän ei tiennyt.

KRP:n tutkijalta etuuksia saanut, huumerikoksista syytetty nainen kertoi oikeudessa kuitenkin tavanneensa tutkinnan aikana myös Haaviston

- En tavannut hänet kuin yhden kerran. Hän oli itse pyytänyt nähdä myös toisen tutkinnanjohtajan, kun hän mietti omaa asemaansa turvallisuuden kannalta.

- Hän koki, että oli toiminut itse poliisin peitetoiminnoissa mukana. ja pohti, miten häneen suhtaudutaan, jos hän tämmoisista kertoo.

Kipakka sävy

Haavistoa tentattiin myös tutkinnan kummallisuuksista.

Puolustus ihmetteli esimerkiksi, miksi Aarniosta tilattiin jo heti prostituoidun ensipuheiden jälkeen 10 vuoden pankkitiliotteet kaikista mahdollisista pankeista.

Haaviston mukaan tutkinta eteni pala kerrallaan ja hän kiisti asiassa olleen mitään epämääräistä.

Haaviston ja asianajaja Riitta Leppiniemen keskustelut olivat oikeussalissa erittäin kipakoita. Haavisto ei taipunut myöntämään, että tutkinnassa olisi ollut jotain epäselvää tai virheellistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Huumepoliisien risteilyn salanauhoitus herätti ihmetystä

Aarnion tonttia valvoivat ensin työkaverit ja sitten KRP

Rahakoirilla etsittiin tontteja Hangosta Joensuuhun

Asianajaja hermostui: KRP kuunteli avustajan puhelun

Rahakätkö löytyi piikkitutkaimella

Vakava uhka - Uhkauspuheet yllättivät Aarnio-käräjillä

Aarnion rahojen etsintää setvitään oikeudessa