Näin syntyy keliaakikoille sopiva kukko

Keliaakikolle sopivan kukon kuoritaikinaan käytetään tattarijauhoja, maissitärkkelystä ja kananmunaa. Rakennetta ja leivottavuutta saadaan psyllium-jauheesta. Perinteisen kalatäytteen korvaa kylmäsavulohi, tuore lohifilee ja pekoni. Lihaversiossa maku tulee naudan paistisuikaleista, punajuuresta ja vuohenjuustosta.

Kukon kuoritaikina(4 pientä kukkoa)

7 dl tattarijauhoa

1,5 dl maissitärkkelystä

3 rkl psyllium-jauhetta

2–3 tl suolaa

1 kananmuna

1 dl öljyä

4 dl vettä

1. Sekoita kuivat aineet kulhossa.

2. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Anna taikinan seisoa tunnin verran huoneenlämmössä.

3. Leivo taikinasta neljä pientä kukkoa.

 

Kalatäyte

150 g kylmäsavulohta

300 g lohifileetä

170 g pekonia

2 porkkanaa

100 g valkosipulituorejuustoa

1 annos keliaakikon kuoritaikinaa

Voiteluun: kananmuna

1. Paloittele lohi 2x2 senttimetrin kuutioiksi. Pese ja kuori porkkanat. Viipaloi ohuen ohuiksi siivuiksi.

2. Puolita pekoniviipaleet ja hienonna yksi pekoni siivu. Kuumenna paistinpannu ja paista porkkanasiivut pehmeiksi pekonin rasvassa.

3. Vuoraa kahvikuppi kelmulla. Tee toinen vuoraus kylmäsavulohiviipaleilla ja kolmas pekonisiivuilla.

4. Laita sen jälkeen kupin pohjalle nokare valkosipulituorejuustoa, sitten ruokalusikallinen porkkanaviipaleita ja päällimmäiseksi lohikuutio. Taita kanneksi vielä puolikas pekonisiivu.

5. Jaa kuoritaikina neljäksi palloksi. Kauli yksi pallo leivinpaperin päällä ohueksi levyksi, joka on keskeltä paksumpi.

6. Nosta sen päälle muotissa oleva täyte ja taivuta taikina kalakukoksi. Taitokset jäävät alle ja voitele kananmunalla.

7. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.