Näin teet itse pation

Näiden ohjeiden avulla pääset suunnittelemaan taka- tai etupihallesi unelmiesi patiota, jonka kustannukset eivät kuitenkaan karkaa käsistä.

1. Työ alkaa maapohjasta. Jotta routa ei liikuttelisi rakennelmaa, kannattaa savinen pintamaa vaihtaa sora- tai sepelikerrokseen.

2. Suodatinkangas edesauttaa terassin pysymistä siistinä. Kangas sorapatjan päällä läpäisee sadeveden, mutta estää rikkaruohojen kurkkimisen terassin kansilautojen väleistä.

3. Perustuksen tarkoitus on nostaa terassi irti maasta, jotta kosteus ei nakerra puisia rakenteita. Tähän riittävät vähimmillään betoniset pihalaatat, mutta suositeltavampi vaihtoehto ovat pilariharkot. Perustuksen tasaisuus kannattaa lopulta tarkistaa vesivaa’alla tai vaaituskoneella.

4. Paras materiaali runkoon on painekyllästetty kestopuu. Se sietää sateet, paahteet ja pakkaset.

5. Kansipuiksi riittää vaihtoehtoja. Uusimpia tuotteita ovat vaaleat kestopuut. Kestopuulaudat voi valita tasaisella tai uritetulla pinnalla. Terasseihin suositellaan uritettua, sillä se on liukkaana jalan alla turvallisempi.

6. Pintakäsittely tehdään uuteen terassiin vasta seuraavana kesänä. Terassin harmaantumista estävät tehokkaimmin tuotteet, joissa on uv-suoja.

Lue tarkemmat rakennusohjeet ja suositellut materiaalit lauantain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.