Näin teet muodikasta katuruokaa

Katuruoka on nyt kaikkien huulilla, kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomat. Se on mutkatonta, ronskia ruokaa, jota ainakin periaatteessa voisi ostaa kojusta ja syödä vaikka seisten. Siihen liittyy rentous: ruoka on helppo ottaa mukaan, sitä voi syödä sormin. Eikä ole niin vakavaa, jos soosia valuu leualle. Parhaalta tämäkin ruoka maistuu tietysti hyvässä seurassa.

Katuruokaa voi tehdä Suomi-pilke silmäkulmassa vaikkapa näin: leivo burgersämpylät kotiuunissa ja paista niiden väliin pihvit hauesta tai lohesta. Viimeistele lopputulos itse tehdyllä sitruunamajoneesilla ja hölskytyskurkuilla. Tee perinteiset lihikset kuumassa öljyssä uppopaistaen, lisukkeena uuden sadon punakaalia. Heitä pitsan päälle voissa paistetut kantarellit ja jäädytä jälkiruoaksi jogurttia marjojen kera. Lopputulos maistuu raikkaasti Suomelta. Se ei ehkä ole varsinaisesti gourmet. Mutta kurmee se on, katukurmee.

Kalaburgerit

(8–10 kpl)

Sämpylät:

25 g tuoretta hiivaa

2,5 dl kädenlämpöistä vettä

2 rkl oliiviöljyä

1 kananmuna

2 rkl sokeria

7 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

1 kananmuna + 1 rkl vettä voiteluun

Seesamin- tai unikonsiemeniä

1. Liuota hiiva veteen ja anna seistä hetki.

2. Lisää öljy, kananmuna ja sokeri, sitten suola ja jauhot koko ajan sekoittaen.

3. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia. Nostata 1,5 tuntia liinalla peitettynä.

4. Jaa taikina 8–10 osaan ja pyöritä sämpylöiksi. Anna niiden vielä kohota pellillä sillä aikaa kun uuni lämpenee 180 asteeseen.

5. Litistä sämpylöitä hiukan, voitele vesi-kananmunaseoksella ja koristele siemenillä. Paista 20–25 minuuttia.

Pihvit:

500 g nahatonta hauki- tai lohifileetä

1 dl kermaa

2 kananmunan valkuaista

Tuoretta tilliä

1/2 tl suolaa

Pippuria

(1 rkl korppujauhoja)

Voita paistamiseen

1. Nypi kalafileistä isommat ruodot. Hauen pienimmistä ruodoista ei tarvitse välittää. Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi.

2. Sekoita muut ainekset kalapalojen joukkoon. Survo seos taikinaksi sauva- tai tehosekoittimella. Seoksen ei tarvitse olla aivan sileää.

3. Muotoile kostutetuin käsin taikinasta pihvejä suoraan pannulle. Seos on löysää, mutta asettuu kyllä pihveiksi. Voit lisätä hiukan korppujauhoja, jos haluat kiinteämmän taikinan. Paista voissa miedolla keskilämmöllä noin 5 minuuttia, välissä kääntäen.

Tarjoa burgerit hölskytyskurkkujen, sinapin ja sitruunamajoneesin kanssa.

Hölskytyskurkut

1–2 avomaankurkkua

0,5 rkl sokeria

1 rkl väkiviinaetikkaa

1/2 tl suolaa

Tuoretta tilliä

Kuori ja viipaloi kurkku. Sekoita sokeri ja suola etikkaan, laita kaikki ainekset kannelliseen rasiaan ja ravistele. Anna maustua hetki kylmässä.

Sitruunamajoneesi

2 dl rypsiöljyä

2 keltuaista

2 tl dijon-sinappia

2 tl hunajaa

2 tl valkoviinietikkaa

ripaus suolaa ja pippuria

sitruunan raastettu kuori ja 2 rkl mehua

(Vettä tai maustamatonta jogurttia)

1. Ota ainekset paria tuntia aiemmin huoneenlämpöön, jotta seos ei juoksetu.

2. Sekoita keltuaiset, sinappi, hunaja, etikka, sitruuna ja mausteet vatkaimella, sauvasekoittimella tai yleiskoneella.

3. Lisää seokseen öljyä tipoittain, samalla koko ajan sekoittaen. Kun majoneesi sakenee, voit lisätä öljyä vähitellen pienissä erissä.

4. Lisää tilkka vettä, jos majoneesi tuntuu liian paksulta. Voit myös keventää sitä jogurtilla.

Lihikset

(16 kappaletta)

Taikina:

3 dl täysmaitoa

25 g hiivaa

1 rkl sokeria

1,5–2 tl suolaa

1 rkl öljyä

7 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte:

300 g jauhelihaa

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

mauste- ja valkopippuria

suolaa ja mustapippuria

1 rkl valkoviinietikkaa

3/4 dl puuroriisiä

1 l rypsiöljyä paistamiseen

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muut aineet ja alusta taikinaksi. Anna kohota 1,5 tuntia.

2. Taikinan kohotessa valmista täyte: keitä riisi, ruskista liha ja kuullota sipulit. Yhdistä täytteeksi ja mausta.

3. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ohueksi levyksi ja ota siitä muotilla pyöreitä (15 cm) taikinakuoria.

4. Lusikoi kuoren keskelle 1–2 rkl täytettä. Kostuta toinen reuna vedellä ja paina kuori kiinni. Painele reuna vielä haarukalla.

5. Anna piirakoiden kohota pellillä liinan alla, Pistele haarukalla ennen paistamista.

6. Kuumenna öljy kattilassa tai valurautapadassa 180–200 asteeseen. Paista lihiksiä noin minuutti molemmilta puolilta. Nosta ne talouspaperin päälle kuivumaan.

Punakaalisalaatti

(lisukkeeksi kahdeksalle)

300 grammaa punakaalia

1 dl turkkilaista jogurttia

1 dl majoneesia

1 limetin mehu

suolaa ja pippuria

1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi.

2. Sekoita jogurttiin majoneesi, limetin mehu ja mausteet.

3. Sekoita kastike kaaliin vasta juuri ennen tarjoilua.

Kantarelli- tai kesäkurpitsapitsat

(4 kpl)

Jogurttipitsapohja:

300 g turkkilaista jogurttia

2 kananmunaa

1/2 tl suolaa

6 dl vehnäjauhoja

Sekoita yleiskoneella tai käsin kaikki ainekset sekaisin. Muotoile taikina palloksi ja anna olla viileässä ainakin puoli tuntia. Jaa taikina neljään osaan ja kauli ohuiksi levyiksi.

Kantarellitäyte 4 pitsaan:

1 litra puhdistettuja kantarelleja

2 kevätsipulia

150 g ranskankermaa

80 g hienoksi raastettua parmesaania

suolaa, pippuria, voita paistamiseen

1. Pilko kantarellit ja sipulit ja paista niitä hetki kuumalla pannulla voissa. Mausta suolalla ja pippurilla.

2. Levitä pohjien päälle ensin ranskankerma, sitten sienet ja sipuli ja lopuksi juustoraaste.

Kesäkurpitsatäyte 4 pitsaan:

1 keskikokoinen kesäkurpitsa

150 g ranskankermaa

150 g pehmeää vuohenjuustoa

80 g hienoksi raastettua parmesaanijuustoa

1 rkl juoksevaa hunajaa

Oliiviöljyä, pippuria, sormisuolaa

1. Sekoita ranskankerma ja vuohenjuusto.

2. Vuole kesäkurpitsasta juustohöylällä pitkiä siivuja ja sivele ne oliiviöljyllä.

3. Levitä pohjien päälle ranskankerma-vuohenjuustoseos, sitten kesäkurpitsa. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla, ripottele päälle juustoraaste.

4. Paista pitsoja 220 asteessa uunin alatasolla 10–15 minuuttia.

Marja-jogurttijätskit

(6 kpl)

100 g mustikoita

100 g vadelmia

Ripaus suolaa

2–3 rkl juoksevaa hunajaa

Puolikkaan sitruunan mehu

2,5 dl turkkilaista jogurttia

(Hunajaa jogurtin makeuttamiseen)

1. Sekoita marjat, sitruunan mehu, suola ja hunaja. Levitä seos uunipellille ja paista 170 asteessa 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

2. Makeuta jogurtti hunajalla, jos olet makean ystävä.

3. Lusikoi muottien pohjalle ensin marjaseosta, päälle jogurttia. Sekoita hiukan.

4. Pakasta ainakin 4 tuntia.

Reseptit on poimittu sellaisenaan tai muunneltuina Jenni Häyrisen kirjasta Katukeittiö. Parempaa roskaruokaa (Readme.fi 2014)