Tuomiokirkon remontti alkaa tammikuussa – katso kuvat

Maalin lohkeilu on pistänyt silmään jo pitkän aikaa, Kuopio tuomiokirkon suntio Jouko Mertanen tutkii tutun pyhäkön puitteita. Etenkin seinät ja katto ovat pinttyneet.

Mertanen onkin yksi tyytyväisistä, kun tuomiokirkko tammikuun toisena päivänä sulkee ovensa ja avaa ne vasta loppuvuodesta ensimmäisenä adventtina. Jumalanpalveluselämä siirtyy keskusseurakuntatalolle Suokadulle.

Noin kahden miljoonan euron remontilla oli jo kiire, sillä hiippakunnan keskuskirkon 200-vuotispäivät lähestyvät.

– Sävymaailma pidetään ennallaan. Ainoa poikkeus on lattia, jonka ruskeaksi kauhtunut lakkapinta peittomaalataan. Arkkitehtitoimisto pohtii maalin värivalintaa edelleen. Yksi vaihtoehto on alkuperäinen punaruskea.

Peruskorjaus käsittää sisä- ja ulkoseinäpintojen maalaamisen lisäksi esimerkiksi talotekniikan ja äänentoiston uusimisen.

Tilojen muunneltavuus paranee: alttarialueen edestä poistetaan kolme kiinteää penkkiriviä, jotka korvataan irtotuoleilla.

– Varmaan seurakuntalaiset pitävät suurimpana muutoksena juuri kolme etummaisen rivin poistoa. Esimerkiksi kuorojen ja orkesterien esiintymiset helpottuvat. Kuoriin tulee väljyyttä esimerkiksi soitinten siirtelemiseen ja kuorokorokkeiden asettamiseen, Mertanen selvittää.

Myös epämukaviksi koettuja penkkiä korjataan osassa kirkkoa.

Etuneljänneksessä penkkien istuinosaa pidennetään lisäosalla. Lisäksi niitä kallistetaan aavistus taaksepäin.

 

Aiheesta lisää maanantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.