Näin varaudut tulipaloon etukäteen: 10 vinkkiä

Jokaisella meistä on kotonamme lähestulkoon koko irtain omaisuutemme: vaatteita, huonekaluja, tärkeitä papereita ja valokuvia, rakkaita esineitä ja kasapäin muistoja. Kun koti tuhoutuu tulipalossa, koko elämän joutuu aloittamaan alusta.

Pahimmissa tapauksissa tulipaloissa menetetään omaisuuden lisäksi myös ihmishenkiä.

 

Muistilista: Näin varaudut etukäteen

 

1. Älä säilytä ylimääräistä tavaraa sähkölaitteiden, hellan, lämpöpattereiden tai kiukaan lähellä, äläkä jätä sähkölaitteita päälle yksin.

 

2. Pidä sähkölaitteet kunnossa ja pölyttöminä, ja poista vialliset laitteet käytöstä. Sähkölaitteeseen tullut tekninen vika on useimmiten syynä sähköpalon syttymiseen.

 

3. Pidä kulku vapaana sulaketaululle, jotta saat nopeasti sähköt kytkettyä pois päältä tilanteen vaatiessa. Neuvo myös muille perheenjäsenille päävirtakatkaisijan paikka.

 

4. Ole varovainen tulen kanssa äläkä jätä sitä vartioimatta. Esimerkiksi kynttilät saattavat kaatua tai tuli voi tarttua ikkunaverhoihin. Myös kynttiläkoristeet syttyvät yllättävän helposti.

 

5. Muista säännöllinen nuohous, jos kotona on tulisijoja. Tarkista, kuuluuko alueesi piirinuohouksen piiriin, sillä vakuutusyhtiö voi edellyttää tietyn nuohoajan käyttöä.

 

6. Varusta kotisi riittävällä määrällä oikein sijoitettuja palo- ja häkävaroittimia. Hanki myös alkusammutusvälineitä ja opettele käyttämään niitä.

 

7. Mieti etukäteen kodin riskitekijät ja suunnittele, mitä kautta kodista pääsee pelastautumaan tulipalon sattuessa. Kaksikerroksisissa taloissa on tärkeää huolehtia siitä, että koko perhe – myös lapset – pääsee yläkerrasta ulos nopeasti ja turvallisesti. Muista tarkastaa palotikkaiden kunto riittävän usein.

 

8. Huolehdi siitä, että myös perheen pienimmät tietävät, miten heidän pitää toimia tulipalon sattuessa. Esimerkiksi poistumista voi harjoitella leikin kautta.

 

9. Laadi kodin arvokkaimmasta omaisuudesta lista, tallenna se muistitikulle ja vie esimerkiksi työpaikalle säilytettäväksi.

 

10. Pidä vakuutukset kunnossa ja tutustu vakuutusyhtiön suojeluohjeisiin.

 

Lähde: Falck Oy

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.