Näissä kaikissa vertailuissa Suomi on maailman paras

Kansainvälisten tilastojen ja vertailujen perusteella on edelleenkin lottovoitto syntyä Suomeen ja suomalaiseksi. Tilastokeskuksen kokoamien vertailutietojen perusteella 100-vuotias Suomi on maailman kärkeä 23 vertailussa.

Tilastokeskus on koonnut eri vertailutiedoista verkkosivulleen tilastokeskus.fi kaikkiaan sata asiaa, joissa Suomi kuuluu maailman tai Euroopan parhaiden valtioiden joukkoon. Useimmissa listauksissa Suomen kanssa kärjessä sijaitsevat muut Pohjoismaat.

Maailman parhaimat yhteiskunnalliset olot

Eniten kärkisijoja Suomi saa yhteiskuntaoloihin liittyvissä vertailuissa – Suomea voidaan siis hyvällä syyllä sanoa maailman parhaaksi maaksi asua. Suomi on esimerkiksi maailman vakain valtion sijoittuessaan viimeiseksi muiden Pohjoismaiden ja Sveitsin kanssa maailman hauraimpien valtioiden listalla.

Vakauteen liittyy se, että Suomi on maailman turvallisin maa Maailman talousfoorumin matkailuraportin mukaan. Talousfoorumin kilpailukykyraportin mukaan Suomessa on vähiten järjestäytynyttä rikollisuutta maailmassa, maailman riippumattomin oikeuslaitos ja maailman vakaimmat pankit.

Lisäksi Suomessa on kansainvälisen ajatushautomo Legatum Instituten mukaan maailman paras hallinto. Harvardin ja Sydneyn yliopistojen vaaleihin keskittyvän projektin mukaan Suomessa on Tanskan ohella maailman vapaimmat ja luotettavimmat vaalit.

Sosiaalista kehitystä maailman maissa mittaavan tilaston mukaan suomalaisilla on maailmassa kaikkein eniten henkilökohtaista vapautta ja valinnanvapautta. Myös inhimillisen hyvinvoinnin vertailussa Suomi on maailman kärkimaa. Ei siis ole mikään ihme, että Freedom House listaa Suomen maailman vapaimmaksi maaksi Ruotsin ja Norjan ohella.

Poliitikot kiistelevät perustuslaista ja perusoikeuksien suojasta. Kansalaisten kannalta se kuitenkin toimii, sillä Suomi on Tanskan ohella maailman paras perusoikeuksien suojelemisessa oikeusvaltioindeksin mukaan.

Peruskoulutus edelleen maailman kärkeä

Edelleenkin Suomen peruskoulutus on Maailman talousfoorumin mukaan maailman parasta, ja Suomi on maailman lukutaitoisin maa. Tietotekniikkajätti Nokian perintö näkyy yhä, sillä suomalaiset käyttävät OECD:n mukaan eniten mobiilidataa liittymää kohden maailmassa.

Myös terveydenhuolto toimii. Suomi kuuluu Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maailman kärkimaihin vastasyntyneiden elinajanodotteessa ja Suomessa sattuu äitiyskuolemia vähiten maailmassa.

Suomessa on YK:n mukaan maailman kolmanneksi pienin imeväiskuolleisuus. Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan Suomessa äitien ja lasten hyvinvointi on toiseksi parasta maailmassa – edellä on vain Norja.

Myös ympäristöasioissa Suomi nappaa maailman kärkisijoja. Suomi on Yalen yliopiston laatimassa ympäristön kehitystä ja tilaa kuvaavassa vertailussa maailman ykkönen.

Tuhansien järvien maa on itseoikeutetusti maailman vesirikkain maa, ja riskianalyysien mukaan Suomessa on maailman pieni riski altistua luonnononnettomuuksille.

Lisäksi Suomessa hengitetään WHO:n mukaan maailman kolmanneksi puhtainta ilmaa pienhiukkasten määrällä mitattuna – puhtaampaa on Ruotsissa ja Kanadassa. Suomi on myös Euroopan metsäisin maa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn mukaan.

Pääkaupunkien vertailussa Suomen pääkaupunki Helsinki nappaa kaksi kärkisijaa. Valittujen palojen mukaan Helsinki on maailman rehellisin pääkaupunki ja Travellinkin mukaan Helsinki–Vantaa on maailman paras lentokenttä.

Suomalaisille maistuvat yhä kahvi ja maito. Kahvinkulutustilastojen mukaan suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa. Maito ja terveys ry:n tilastojen mukaan suomalaiset juovat myös maitoa eniten maailmassa.

Eniten kesäolympiamitaleita asukasta kohden

Tilastoista löytyy myös yllätys, etenkin jos asiaa peilaa viime aikojen suomalaismenestykseen kesäolympialaisissa. Suomella on edelleen eniten kesäolympiamitaleja asukasta kohti.

Medals per capita -tilaston mukaan Suomella on kaikkiaan 303 mitalia kesäolympialaista, joten asukaslukuun suhteutettuna Suomella on yksi mitali vajaata 18 000 asukasta kohden. Puheet pienestä mutta sisukkaasta urheilukansasta eivät ole ollenkaan tuulesta temmattuja.

Heti toisena Suomen perässä roikkuu Ruotsi, jolla on yksi mitali reilua 19 000 asukasta kohden.

Kesäolympialaisten perinteinen mitalirohmu Yhdysvallat on tilastossa vasta sijalla 37. Vaikka Yhdysvalloilla on ylivoimaisesti eniten mitaleita, 2 522 kappaletta, suuren asukasluvun takia maalla on yksi mitali yli 124 000 asukasta kohden. Vähiten mitaleita asukasta kohden on Intialla, yksi mitalia yli 44 miljoonaa asukasta kohden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Brittilehti kertoo, miksi Suomi on maailman paras maa: listalla muun muassa kuopiolainen sauna