Valtaosa eläköitymässä – Näistä ammattilaisista on nyt pula

Hevosten kavionhoitoon ja kengittämiseen erikoistuneista ammattilaisista on pula. Suomessa toimii tällä hetkellä 150 päätoimista kengitysseppää, joista valtaosa on siirtymässä eläkkeelle 10–15 vuoden sisällä. Terve hevonen kengitetään noin kuuden viikon välein, ja hevosenomistajat maksavat usein kengityksestä moninkertaisesti eläimen hankintahintaan verrattuna.

Pohjois-Savossa tilanteeseen varannutaan Ylä-Savon ammattiopiston ja Savon eläinsairaalan uudella hankkeella, jossa kehitetään eritysesti sairaiden hevosten kengitysosaamista. Kiuruvedellä sijaitsevan eläinsairaalan toiminta-alueella on reilusti yli kymmenentuhatta ratsu- ja ravihevosta. Eläinsairaalan toimitusjohtaja Terhi Simonen-Jokinen kertoo, että sairaskengityksen osaavan sepän palveluita tarvitaan lähes päivittäin.

– Hevossairauksista noin 80 prosenttia kohdistuu jaloissa oleviin ongelmiin, joista sairaskengitysosaamista tarvitaan joka toisessa tapauksessa, Simonen-Jokinen sanoo.

Eläinsairaalassa on vastikään alkanut myös toinen hanke, jossa kehitetään suureläinten hoidossa tarvittavaa tähystysosaamista yhteistyössä Helsingin yliopiston sekä muiden asiantijoiden kanssa. Pohjois-Savon liitto on myöntänyt hankkeille Euroopan aluekehitysrahaston tukea yhteensä 275 000 euroa.