Näkökulma: Hakkaraisen toilailu pilannut muidenkin mainetta ja pikkujoulujen jatko vaarassa

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin.) toivoi perinteisillä joulukahveilla, että kansanedustajien joulu sujuisi levon, rauhan ja lämmön merkeissä. Toivotus oli paikallaan, sillä eduskunnan viimeiset viikot ovat olleet työntäyteiset.

Kansanedustajien työpäivät ovat venyneet aamusta iltamyöhään, kun eduskunnan suuressa salissa on keskusteltu ensi vuoden budjettilaeista sekä muista lakiuudistuksista, joiden on tarkoitus tulla voimaan vuoden alusta. Edustajien on pitänyt istua äänestysten ajan tiiviisti salissa, sillä hallituksen enemmistö on niukka.

Kansanedustajien koko syksy on ollut tiukka. Hallitus on antanut useita lakiesityksiä, joiden valmistelu on vaatinut paljon työtä sekä hallituksen että opposition kansanedustajilta valiokunnissa ja muualla.

Siniset tarjosivat pikkujouluissaan glögiä auton takakontista

Moni kansanedustaja on tuskaillut, että äänestäjät muistavat syksyn istuntokauden ainoastaan kohua herättäneistä pikkujouluista. Niiden tapahtumat ovat nousseet otsikoihin kotimaan ohella monissa ulkomaisissa medioissa. Ulkomailla uutisoitiin viimeksi siitä, kuinka kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps.) toilaili pikkujouluissa vuosi sitten, kun hän repi kansanedustaja Päivi Räsästä (kd.) tukasta.

Kansanedustajia närästää se, että Hakkaraisen ja perussuomalaisten yhden avustajan törttöilyt ovat leimanneet kaikki kansanedustajat sekä eduskunnan instituutiona. Kansanedustajat ja heidän avustajansa osaavat käyttäytyä siivosti myös pikkujouluissa, vaikka siellä on tarjottu alkoholia, paria poikkeusta lukuun ottamatta.

Toisena kiukun aiheena on se, että Lohela on ehdottanut pitkän pikkujouluperinteen lopettamista. Moni kysyy, miksi kaikkien eduskuntatyöryhmien pikkujoulut pitäisi lopettaa sen takia, että pari ihmistä törttöilee. Eivätkö edustajakollegat voisi huolehtia siitä, ettei kaveri pääse tekemään mitään sopimatonta?

Tapana on, että pikkujouluissa on erilaista teemaohjelmaa, kansanedustajat vierailevat muiden ryhmien juhlissa ja rentoutuvat yhdessä kiireisen syksyn jälkeen. Alkoholin tarjoilustakin on tehty usein lupsakka tapahtuma. Siniset tarjosivat pikkujouluissaan glögiä auton takakontista.

Halukkaat saivat nauttia viiniä ja glögiä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puuttui Demokraatissa pikkujoulutapahtumiin ja sanoi, että ne asettavat kyseenalaiseksi koko instituution. Sipilän mielestä alkoholitarjonnasta voitaisiin luopua eduskunnan tiloissa tässä mielessä ja mittakaavassa.

– Kyllä me täällä voitaisiin pikkujoulut pitää ilman väkevien tarjoilua. Minusta eduskunnan tiloihin ei sovi tällainen, Sipilä sanoi.

Alkoholilla terästetyt glögit kuuluvat pikkujouluihin, mutta niiden tarjoilua kannattaisi miettiä huolellisesti. Siitä voitaisiin luopua, että heti oven pielessä on litran viinapullo sekä glögikannu ja isännät kehottavat kaatamaan sopivan sekoituksen, niin kuin perussuomalaisten pikkujouluissa tapahtui.

Keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen puolestaan sanoi ryhmänsä taidenäyttelyn avajaisissa (lue pikkujouluissa) tiistai-iltana, että "emme tarjoile alkoholia, mutta halukkaille sitä on saatavilla ja juhlat päättyvät kello 21". Halukkaat saivat nauttia viiniä ja glögiä sellaisenaan tai terästettynä, ja poistuivat juhlista hillitysti.

Viime päivien tapahtumat ovat vakavia, mutta vilkkaana käyvästä some-keskustelusta löytyi yksi opettavainen kommentti: "Se olisi noloa, jos törttöilisi työpaikalla niin pahasti, että paikalle pitäisi kutsua Päivi Räsänen".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Perussuomalaisten ryhmää johtava Meri ei pidä Hakkaraisen rangaistusta lievänä

Päivi Räsänen IS:lle: Hakkarainen repi humalassa tukasta vuosi sitten

Hakkarainen kommentoi kohua Keskisuomalaiselle: "Yritän selvitä järjissäni"

Teuvo Hakkarainen päätti sulkea Facebook-tilinsä: "Toimittajat, kannattaa lopettaa soittelu"

Mikael Jungner: Hakkarainen veti tanssilattialle ja yritti suudella ravintolassa vuonna 2011

Hakkarainen sai vakavan varoituksen – luopuu puolueen 2. varapuheenjohtajuudesta