Näkökulma: Mitä vaan voi tapahtua, kun presidentit tapaavat

Jännitys tiivistyy, kun Helsinki on tänään käytännössä koko maailman katseiden kohteena. Järjestelyiden onnistuminen on Helsingin ja Suomen maineen kannalta tärkeää, mutta ennen kaikkea jännitys kohdistuu tietenkin itse päätapahtumaan.

Presidentit, Venäjän Vladimir Putin ja Yhdysvaltain Donald Trump, kohtaavat ensimmäistä kertaa virallisesti.

Siinä tulikin mainittua lähestulkoon kaikki, mitä kokouksesta etukäteen varmasti tiedetään. Kumpikin valtionpäämies on tunnettu arvaamattomuudestaan.

Putinin on sanottu olevan maailman vaikutusvaltaisin mies, sillä hän on vuosien varrella onnistunut keskittämään vallan itselleen ja ajamaan opposition erittäin ahtaalle. Entisen KGB-agentin älyä ja strategista taitoa tuskin vähättelee kukaan – tai hänen häikäilemättömyyttään.

Trump puolestaan melskaa sosiaalisessa mediassa kuin uhmaikäinen eikä käyttäydy juuri sen hillitymmin julkisissa esiintymisissäänkään. Meno on niin lennokasta, että on vaikea tietää, onko Trump hullu, tyhmä vai kenties omaa agendaansa piilotteleva nero. Itsehän hän on julistautunut ei pelkästään neroksi, vaan vieläpä erittäin vakaaksi sellaiseksi.

Voittoa ennustetaan Putinille

Reutersin mukaan Venäjällä pidetään virallista tapaamista itsessään voittona Vladimir Putinille. Toisaalta vain joka kolmas venäläinen odottaa tapaamisen tuovan parannusta maiden välisiin kireisiin suhteisiin, selviää venäläisen mielipidetutkimuskeskuksen VCIOM:n tekemästä kyselystä.

Putinin voitosta on puhuttu myös Atlantin toisella puolella, jossa tapaamista on ennakoitu jopa pelonsekaisin äänenpainoin.

Etenkin liberaalivaikuttajat ovat ilmaisseet huolensa siitä, millaisiin diileihin presidentti Trump saattaa tulla suostuneeksi. Presidenttienhän on tarkoitus tavata kahden kesken – ”ilman aikuisten valvontaa”, kuten asian ilmaisi televisiokanava NBC:lle kirjoittamassaan analyysissä Ned Price, entinen CIA:n analysaattori ja Obaman aikaisen kansallisen turvallisuusneuvoston jäsen. Myös senaatin vähemmistöjohtaja, demokraattien ryhmänjohtaja Chuck Schumer twiittasi viime viikolla, ettei Trumpin pitäisi tavata Putinia kahden.

Huolille on syynsä, sillä Trumpilla on ollut tapana yllättää jopa oma väkensä. Tapaamisessaan Kim Jong-unin kanssa Trump sanoi Yhdysvaltain lopettavan sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa. Lehdistötilaisuus oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun liittolaiset tai edes Yhdysvaltain puolustusministeriö kuulivat aiheesta.

Helsingin-kokouksen pahimpana skenaariona on amerikkalaismedian analyyseissä pidetty sitä, että Trump myöntäisi Krimin niemimaan osaksi Venäjää. Venäjä on etukäteen ilmoittanut, että Krimistä ei puhuta. Sille sopisi kuitenkin paremmin kuin hyvin, että Yhdysvallat legitimoisi vuonna 2014 tapahtuneen valtauksen. Se olisi Putinille huikea voitto ja länsimaille yhtä valtaisa shokki.

Venäjä-salaliitot paisuvat

Presidenttien tapaamista varjostaa myös se, että erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti perjantaina syytteet Venäjän vaikuttamisesta Yhdysvaltain vaaleihin.

Salaliittoteoriat Trumpin Venäjä-suhteista paisuvat koko ajan. Palkittu New York Magazine -aikakauslehti jopa julkaisi viime viikolla pitkän artikkelin, jossa epäiltiin Trumpin olleen Venäjän myyrä jo Neuvostoliiton ajoista asti. Lehti esittelee teorian tueksi runsaasti mielenkiintoisia yhteensattumia, mutta varsinaista "savuavaa asetta" ei ole löytynyt.

Ei ehkä järisyttävää

Loppujen lopuksi harva tuntuu odottavan tämänpäiväiseltä tapaamiselta mitään kovin järisyttävää. Mutta kun kyseessä ovat Putin ja etenkin Trump, mitä vaan voi tapahtua.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Upin Aaltola: Putinin ja Trumpin tapaamisen odotusarvoja on laskettu

Suomi isännöi Trumpia ja Putinia luottavaisin mielin

Esplanadilla pääsee todennäköisesti lähimmäksi presidenttisaattueita

Metro ja lähijuna ovat varmimmat tavat liikkua Helsingissä tänään –  HSL suosittelee myös kävelyä ja pyöräilyä

Sivustot: Trumpin ja Putinin tapaamisen alustavasta ohjelmasta tarkempaa tietoa –  kahdenkeskisen tapaamisen määrä alkaa kello 13.20

Uusimmat

Kotimaa

Matalapaineita pukkaa lännestä, etelässä lämmintä, Lapissa pakkasta

Kommentti: Minä olen oikeassa, olipa kyse lapsista tai naudanlihasta

Lapin-matkailun odotetaan kasvavan myös tänä talvena Thomas Cookin konkurssista huolimatta

Opetusministeri Andersson Ylen Ykkösaamussa: Sitova mitoitus oppilashuoltoon tarkoitus saada tällä hallituskaudella

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

Eurojackpotista kolme liki 500000 euron voittoa Suomeen, voitoista yksi Varkauteen

Lännen Media: Vain kolmasosa suomalaisista tietää, kuka on eduskunnan puhemies

Uutinen Nikolai Bobrikovin murhasta levisi nopeammin Meksikoon kuin Mikkeliin

Pääsihteeri Paavola: ”Olen kansanedustajien palvelija”

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.