Näkökulma: Pekka Ervasti varasti shown

SDP:n puheenjohtajakiertue käynnistyi lauantaina Kuopiossa jopa yllättävän sopuisasti. Äkkinäisempi voisi kysellä, kamppailivatko Timo Harakka, Antti Rinne ja Tytti Tuppurainen suurimman oppositiopuolueen johtajuudesta, vai käynnistelivätkö pienessä etunojassa kampanjaa kevään kuntavaaleja varten.

Taloutta, verotusta ja sotea koskevissa kysymyksissä ehdokkaat vaikuttivat olevan samoilla raiteilla. Ehdokkailta ei herunut myöskään tukea eduskunnan käsittelyyn päätyvälle kansalaisaloitteelle, jossa vaaditaan työeläkeindeksin sitomista palkkakehitykseen. Aloitteen tekijähän on demari Kimmo Kiljunen. Suorasanaisimmin aiheesta puhui istuva puheenjohtaja Antti Rinne, joka totesi, ettei hankkeessa ole järkeä tässä taloustilanteessa.

Taitetun eläkeindeksin dilemma vaikutti kuitenkin kiinnostavan runsaslukuista yleisöä, joka koostui pitkälti ikäihmisistä. Ja tästä aasinsiltana siirryttäköön aiheeseen, joka sytytti eniten kipinöitä, varsinkin Harakan ja Rinteen välillä.

Keskustelu sähköistyi hetkeksi, kun ehdokkailta kysyttiin SDP:n tulevaisuudesta. Harakka toisteli jo medioissa aiemmin kertomiaan lukuja, eli että alle 50-vuotiaista vain 7,5 prosenttia kannattaa SDP:tä ja vain 14 prosenttia suomalaisista pitää sosialidemokraatteja yhteiskuntaa uudistavana voimana. Hän myös muistutti, että seuraavissa eduskuntavaaleissa puolue tarvitsee yli 100 000 ääntä lisää voittaakseen vaalit.

Harakan synkistelyn rinnalla Rinteen puheet demareiden vahvistumisesta digitalisaation avulla ja Tuppuraisen kommentit SDP:n arvojen kantamisesta nykyajassa vaikuttivat köykäisiltä ihan siksikin, koska tilastojen ja tutkimusten valossa se on vajoamassa menneisyyden puolueeksi. Puheenjohtajuudesta kamppailevan kolmikon kannattaisi herätellä kaipaamiaan nuoria äänestäjiä rapsakkaallakin arvokeskustelulla, mikäli he haluavat pitää demarit mukana kahinoissa suomalaisen politiikan kärkipaikoista. Nyt aiheesta leimahtanut keskustelu jäi torsoksi. Ja tuskinpa se siitä muuksi muuttuu, koska puolue ei halua toistaa vuoden 2014 virheitä, kuten Ilta-Sanomien toimittaja Mika Lehto kuvaa osuvasti analyysissään, jonka voit lukea tästä.

Seurasin keskustelua Facebookin live-lähetyksen kautta. Toki paikalla oli silmiä ja korvia, joilta kysyin vahvistusta havainnoilleni. Kuopion keskustelutilaisuuden perusteella Antti Rinne säilyttää paikkansa SDP:n johdossa, sen verran kevyesti Harakka ja Tuppurainen istuvaa puheenjohtajaa haastoivat. Lisäksi Rinne esiintyi hyvin. Ei ollut tietoakaan rykimisistä ja epävarmuudesta, joista häntä on moitittu.

Ehkä hieman yllättäen terävimmät kommentit esitti kuitenkin tilaisuuden juontajaksi pika-aikataululla kysytty toimittaja Pekka Ervasti. Voi jopa sanoa, että hän jollain tavalla varasti show'n ehdokkailta.

Heti aluksi Ervasti viittasi Suomen Kuvalehden kolumniin ja kysyi Harakalta, millainen meriitti kisassa on se, että on päättänyt Paavo Lipposen, Päivi Hertzbergin ja Ulpu Iivarin uran. Harakka kuittasi kysymyksen juontajan taustakohinaksi ja esitteli itsensä yleisölle.

Eikä malttanut Ervasti olla vitsailematta tilaisuuden lopussakaan, kun totesi Facebook-lähetystä katsoneen 200 000 käyttäjää.

- Se oli 200, oikaisi puoluesihteeri Reijo Paananen.

- Joo, se on nyt vähemmän, kun loput menivät täyttämään demareiden jäsenanomusta, Ervasti murjaisi.