Näkökulma: SDP etsii C-vaihtoehtoa

Jutta Urpilainen pamautti ilmat pihalle SDP:n puolueväestä ilmoittamalla torstaina, ettei lähde tavoittelemaan presidenttiehdokkuutta.

Innokkaimmat ehtivät jo viritellä Jutta-hurmiota päälle, ettei vaan olisi laitettu kannatuspinssejäkin tilaukseen. Urpilainen oli omien presidenttibileidensä ilonpilaaja.

Urpilainen antoi keskustelun ehdokkuudestaan elää yllättävän pitkään siihen nähden, mikä jahkailun tulos lopulta oli. Ehdokkuutta ehtivät tukea monet puolueen isoista nimistä. Tukijoukoissa seisoi demareita puheenjohtaja Antti Rinteestä lähtien.

Harkitsiko Urpilainen aidosti ehdokkuutta ja tarvitsi aikaa päätöksen kypsymiseen? Vai vedättikö hän Rinnettä ja näpäytti orastaneella Jutta-ilmiöllä? Ainakin toiminta jätti tulkinnanvaraa.

Uutissuomalaisen 16. helmikuuta julkaiseman kyselyn tulokset osoittivat, että Urpilainen oli myös SDP:n puoluevaltuutettujen ylivoimainen suosikki. Urpilainen oli vaihtoehto A.

Hänen uskottiin olevan raikas tuulahdus ja riittävän erilainen haastaja Sauli Niinistölle, mikäli istuva presidentti asettuu ehdolle.

Puoluevaltuutettujen vaihtoehto B oli kansanedustaja Eero Heinäluoma, jota kannatti 10 prosenttia kyselyyn vastanneista. Heinäluoma ilmoitti jo kesällä, ettei aio pyrkiä ehdokkaaksi. Urpilaisen kieltäytymisen jälkeen Heinäluoma vahvisti Twitterissä olevansa edelleen samaa mieltä kuin kesäkuussa:

– Keskityn eduskuntatyöhön ja kunnallisvaaleihin. Urpilaisen ilmoitus ei osaltani muuta viime kesäkuun pohdinnan lopputulosta.

Vaihtoehdot A ja B eivät siis ole käytettävissä. SDP joutuu tyytymään C:hen, joka on varavaihtoehdon varavaihtoehto. Mistä vaihtoehto C löytyy? Ja kuka edes haluaa olla vaihtoehto C?

Puoluevaltuustolle tehdyssä kyselyssä esiin nousi muutamia nimiä, jotka saivat valtuutetuilta hajaääniä. Nimeltä mainittiin muun muassa Erkit Tuomioja ja Liikanen, Antti Rinne, Tuula Haatainen, Lauri Ihalainen, Tytti Tuppurainen ja Tarja Filatov.

Aika näyttää, onko tuossa porukassa SDP:n presidenttiehdokas vai etsitäänkö mukaan henkilöä spekulaatioiden ulkopuolelta. Varmaa on, että ehdokasta etsitään nyt uutterasti.

SDP:n on valittava viisaasti, jotta vuoden 2012 katastrofi ei toistu. Paavo Lipposen 6,7 prosentin kannatus sattuu vieläkin sosiaalidemokraattisiin sieluihin.

SDP:n tilanne muuttui tukalammaksi: "Pakka aivan auki"