Nämä keksinnöt ovat vaikuttaneet merkittävästi rakentamiseen

Kysyimme alan ammattilaisilta, mitkä keksinnöt ovat merkittävimmin vaikuttaneet rakentamiseen. Muun muassa seuraavat keksinnöt mainittiin.

Betoni

Betonia käytettiin jo antiikin Rooman aikana. Yksi vanhimmista betonirakennelmista, Pantheon-temppeli Roomassa, on yhä olemassa. Betoni oli valtavan tärkeä keksintö, sillä sen lujuus on hirvittävän suuri, sitä voidaan muotoilla vapaasti ja se on kestävä materiaali. Betoni on vallitseva rakennusmateriaali useissa maissa, ja se sopii niin asuin- kuin teollisuusrakentamiseen. Betonista voidaan tehdä pommisuojia, vedenkäsittelylaitoksia ja melkein mitä tahansa rakennuksia. Vaikea kuvitella, millainen meidän yhteiskuntamme olisi ilman sitä.

Vesi- ja viemärijärjestelmä

Akvedukti (lat. aquaeductus) on puusta, kivistä tai betonista rakennettu sillan kaltainen vesijohto, jossa vesi virtaa painovoimaisesti. Se on kuin keinotekoinen oja, jota pitkin vesi kulkee. Vanhin akvedukti oli käytössä jo Ramses II:n hallitsijakaudella (1279 eaa.–1213 eaa.) Egyptissä.

Vesihuollon puute aiheutti aikoinaan valtavasti sairaus- ja kuolemantapauksia vanhoissa eurooppalaisissa kaupungeissa. Se, että jätevedet saatiin ohjattua pois kaupunkien keskustoista ja puhdasta vettä oli tarjolla, oli keskeinen keksintö ihmisten kannalta.

Dynamiitti

Alfred Nobel kehitti dynamiitin vuonna 1866. Se ei ole suoranaisesti rakennusalan keksintö, mutta on vaikuttanut mullistavasti tunnelirakentamiseen ja rakentamiseen ylipäätään. Dynamiitti mahdollisti sen, että kiven läpi päästiin räjäyttämällä, kun aiemmin tulta piti polttaa kallion päällä ja antaa kuumuuden murentaa kiveä.

Muovi

Englantilainen Alexander Parkes alkoi kehitellä rakennusmateriaaliksi sopivaa täysin synteettistä ainetta, jota voisi lämmitettynä muovata.

Parkesin vuonna 1862 keksimä parkesiiniksi kutsuttu materiaali oli kovaa ja taipuisaa. Sitä voidaan pitää ensimmäisenä nykyaikaisena muovina.

Vuonna 1907 belgialaissyntyinen kemisti Leo Baekeland onnistui kehittämään fenolista ja formaldehydistä bakeliittia, joka oli ensimmäinen lämpöä kestävä muovi. Se erosi aiemmista muoveista siten, ettei sitä voinut pehmentää ja muotoilla uudelleen sen jälkeen, kun se oli kerran kuumennettu. Bakeliitti oli ensimmäinen täysin synteettinen muovi, ja sen käyttömahdollisuudet olivat laajat. Bakeliitti on hyvä sähköeriste, ja bakeliittisovellusten ansiosta teleliikenne kehittyi ja yleistyi.

Lähteet: Rakentamisen ja arkkitehtuurin osaamisaluepäällikkö Mika Lindholm, Metropolia ammattikorkeakoulu; professori Jari Puttonen, rakennustekniikan laitos, Aalto-yliopisto; Keksintösäätiö/Kari Sipilä/Tuoteväylä; historianet.fi

Lue lisää aiheesta keskiviikon Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.