Näyttävä puolustusharjoitus päättyy tänään Kuopiossa – paikallisten suhtautumista kiitetään

Maanantaina alkanut suuri paikallispuolustusharjoitus Kuopio 18 päättyy tänään perjantaina paluumarsseihin. Viranomaisten yhteistyössä tekemä harjoitus on näkynyt viikon aikana eri puolilla Kuopiota ja Siilinjärven Rissalassa.

Harjoituksen johtaja, eversti Kaarle Törrönen kertoo viikon sujuneen erinomaisesti.

– Harjoituksen tekninen toteutus on ollut mittava voimainponnistus niin Kainuun prikaatille kuin Karjalan lennostollekin sekä alueella toimiville viranomaisille ja muille, jotka harjoitukseen ovat osallistuneet.

Harjoituksessa oli mukana muun muassa Kuopion kaupunki, pelastuslaitokset, aluehallintovirasto, ely-keskus, KYS, Kuopion Energia ja Finavia.

– Kuopiolaiset ja pohjoissavolaiset ovat suhtautuneet hyvin meihin: on morjestettu ikkunoista sotilaille ja on haastateltu ihmisiä torin ympäristössä meidän siellä liikkuessa. Hyvällä letkeällä savolaisella suhtautumisella on tähän moniviranomaisharjoitukseen suhtauduttu - siitä iso kiitos kaupunkilaisille ja kuntalaisille tässä harjoitusalueella, Törrönen kiittelee.

Hänen mukaan harjoitus ei ollut helpoin mahdollinen. Mukana oli taktista kenttätoimintaa, sen yläpuolella olevien johtoportaiden toimintaa jokaisella harjoitukseen osallistuneella viranomaisella ja vielä ylimpänä tasona tulevan maakunnan toiminnan simulointi.

– Nämä kolme tasoa on erittäin onnistuneesti saatu keskustelemaan omilla tasoillaan omien yhteistoimintakumppaneiden ja -viranomaisten kanssa sujuvasti, ja sen lisäksi tiedot alhaalta ylöspäin ja ylhäältä alaspäin on saatu rakennettua toimiviksi.

Harjoitus on myös antanut hyviä toimintamalleja niissä tapahtumissa, mitä viikon aikana on harjoiteltu.

Lisäksi Kuopiossa harjoitettiin palkattua henkilökuntaa, viranomaisia ja erityisesti pohjoissavolaisia reserviläisiä ja Kainuun prikaatin varusmiehiä.

Kainuun prikaatin osalta paikallispuolustuskonseptin harjoituskokonaisuus jatkuu ensi syksynä Joensuussa Pohjois-Karjalan viranomaisten kanssa samoilla tavoitteilla ja samansuuntaisella rakenteella.

Sitä ennen ensi viikolla paikallispuolustusharjoitukset toteutetaan Uudenmaan alueella (Kehä 118), Vekaranjärven, Haminan ja Mikkelin alueella (Kymi 118) ja Satakunnassa ja Pohjanmaalla (Vaasa-Vasa 18).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Valpas kansalainen ilmoitti aseellisesta miehestä Kuopion keskustassa - totuus paljastui äkkiä

Ammoniakki haisi, kun viranomaisten harjoitus eteni jo Kuopion keskustan laidoille – katso kuvat

Hybridiuhkiin vastataan viranomaisten yhteistyöllä – Iso harjoitus alkoi Kuopiossa

Aseistautuneet sotilaat herättivät huomiota Kuopion keskustassa

Uusimmat

Kotimaa

OAJ pitää koulutuksen näkymiä valoisampina kuin koronakeväänä – oppimisvajetta ei kuitenkaan paikata vuodessa tai kahdessa

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa – "Varmasti suomalaiset osaavat käyttää"

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen hankkisi koronarokotteen, maksoi mitä maksoi

Kolea heinäkuu näkyi hukkumismäärissä – hukkuneita viisi vähemmän edelliseen heinäkuuhun verrattuna

Epidemiatilanne on Suomessa ehkä kääntymässä huolestuttavampaan suuntaan, THL arvioi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.