Naapuri luuli mattokääröä aseiksi - Poliisin ruumiskoirat osoittivat murhan verijäljet

Syyttäjä vaatii elinkautista vankeustuomiota kahdelle miehelle murhasta. Syyttäjän mukaan kuopiolainen 28-vuotias mies ja siilinjärveläinen 25-vuotias mies surmasivat siilinjärveläisen 30-vuotiaan miehen Siilinjärvellä viime vuoden syyskuussa pienen velka-asian takia.

Lisäksi kaksi muuta miestä on syytettyinä, kun he siivosivat rikoksen jälkiä eivätkä ilmoittaneet siitä poliisille.

Tapaus oli jäädä pimentoon, sillä poliisi kirjasi asiasta ensin vain katoamisilmoituksen. Vainaja oli myös piilotettu suolle Nilsiään niin, ettei häntä olisi välttämättä koskaan löydetty, jos poliisi ei olisi käynnistänyt henkirikostutkintaa täydellä teholla.

Naapurit olivat nähneet jälkiä

Samana päivänä kun Savon Sanomat kirjoitti kadonneesta miehestä syyskuun lopulla, ilmoitus kadonneesta muuttui aivan muuksi tutkinnaksi.

Poliisille alkoi tulla vinkkejä Simonsalosta kerrostalon asukkailta. Useat heistä olivat nähneet viikkoa aiemmin joko verijälkiä tai sen, kun miesporukka siirsi mattokääröä eikä meinannut jaksaa nostaa sitä autoon. Eräs todistaja kertoi luulleensa miesten kuljettavan käärössä aseita.

Ainakin neljä naapuria oli nähnyt Anteronkierron kerrostalon rappukäytävässä verijälkiä, joita oli pyyhitty pois.

Kukaan naapureista ei kuitenkaan hoksannut soittaa asiasta poliisille ennen kuin he saivat tiedon Simonsalossa kadonneesta miehestä.

Kaksi ruumiskoiraa ja yksi koirakokelas töihin

Kun epäilyttävä, mahdollinen rikospaikka oli tiedossa, poliisi vei kerrostalolla käymään kolme poliisin ruumiskoiraa.

Erikoiskoirat on koulutettu osoittamaan ohjaajille muun muassa verijälkiä.

Vaikka ihmissilmin porraskäytävässä tai asunnolla ei näkynyt verta, kaikki poliisikoirat osoittivat saman tien yhdenmukaisesti, että sekä asunnossa että rappukäytävässä oli ollut verta tai vainaja.

Poliisin teknisessä tutkinnassa asia vahvistui: Kadonneeksi luultu mies oli kuollut kerrostaloasunnossa ja häntä oli kuljetettu henkilöauton takakontissa.

Kun poliisi sai naapureilta ja koirien reaktiosta vahvistuksen henkirikosepäilyille, rikostutkijat laajensivat tutkintaa. Poliisit hakivat epäiltyjen puhelimiin telepakkokeinolupia sekä ottivat asunnon asukkaan kiinni kuulusteluihin.

Näin poliisi selvitti lopulta, ketkä kaikki neljä miestä olivat olleet uhrin kanssa asunnossa rikoksen tekoaikaan.

Kaikki miehistä kertoivat lopulta asioista itsekin kuulusteluissa. Tutkinnassa selvisi, että miehet olivat myös puhdistaneet henkirikoksen jälkiä asunnosta ja auton matoista. He olivat heittäneet uhrin vaatteet ja siivouksessa likaantuneet pyyhkeet suoraan jäteauton kyytiin, kun se kävi talon pihassa.

Yksi apuriksi epäilty mies myös vei poliisit paikkaan, jonka lähelle vainaja oli viety. Poliisit toivat paikalle poliisin ruumiskoiran, joka ohjasi ohjaajansa suolle lätäkön luo. Sieltä poliisit löysivät uhrin upotettuna ja pääsivät tutkimaan, mitä hänelle oli tehty.

Myöhemmin poliisit lavastivat asunnon ampumaradalle ja käyttivät epäiltyjä siellä osoittamassa, mitä kukin oli tehnyt missäkin kohtaa asuntoa. Rekonstruktiolla vahvistettiin tapahtumien kulku oikeudenkäyntiä varten.

Murhan syynä oli pieni velkariita - Vainajan siirtäminen tallentui riistakameraan

Murhasta syytetty murtautui kesämökkiin Lapinlahdella - asukas heräsi kesken unien

Oikeus hylkäsi väitteen kuulustelujen ongelmista - Murhatutkinnan kuulustelut videoilla

Erikoinen tapaus: Murhasta syytetty vaatii poliisin tutkintaa osin käyttökieltoon

Syyttäjä vaatii kahdelle nuorelle miehelle elinkautista murhasta Siilinjärvellä

Uusimmat

Kotimaa

Lenseä kevätviikko nostanee lämmön jopa 20 asteeseen – uhkana yhä ruohikkopalot

Vuonna 1992 toimittaja Juha Hirvaskero kiipesi illalla Puijon torniin ja teki siellä jotain, mitä kukaan ei ollut tehnyt kolmeenkymmeneen vuoteen

Pasilan raidetönijä vangittiin epäiltynä tapon yrityksestä

Huippukokit panivat pystyyn ravintolan, jonka hyvä tarkoitus vaati valtavat investoinnit: "Kokeiluita ei rahoiteta asiakkaan lompakosta"

Kaupoissa odotetaan vihannespulaa, ensimmäisenä loppuvat kaalit

Pääsiäisaurinko hemmottelee länttä ja etelää, sateista pilvilauttaa pohjoisemmassa

Silmien laserleikkausten suosio on laskenut ja vakiintunut

Vain harva saamelaislapsi saa oppia saamea

Myrkyllinen kaasuvuoto Uudessakaupungissa Yaran tehtaalla johtui todennäköisesti teknisestä viasta – vuodosta ei aiheutunut vaaraa sivullisille

Keltaliivit osoittivat jälleen mieltä Ranskassa, poliisi otti Pariisissa kiinni yli sata protestoijaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.