Naisen taposta epäilty mies oli saanut tuomion naisen pahoinpitelystä juuri aiemmin

Kiuruvedellä naisen taposta epäilty kiuruvetinen 39-vuotias mies oli tuomittu naisen pahoinpitelystä vain reilut kolme viikkoa ennen henkirikosta.

Syyttäjän mukaan mies oli lyönyt ja potkinut naiselta kylkiluun poikki ja aiheuttanut hänelle vammoja kasvoihin. Oikeudessa mies kertoi kuitenkin nainen kaatuneen hänen "huitaisunsa" jälkeen ja vammojen aiheutuneen pääosin siitä.

Nainen ei todistanut asiasta oikeudessa mitään, vaan parilta ilmoitettiin oikeuteen heidän päässeen asiassa sovintoon. Sen vuoksi käräjäoikeus tuomitsi miehen pahoinpitelystä 70 päiväsakkoon. Siitä tuli maksettavaa 420 euroa ja 80 euron rikosuhrimaksu.

– Parisuhteessa tehdyistä pahoinpitelyistä ei Suomessa tule kovin kummoisia rangaistuksia. Iso ongelma poliisille on myös, jos ihmiset eivät halua todistaa rikoksista oikeudessa, rikoskomisario Veli Pallonen Itä-Suomen poliisista harmittelee.

Poliisille oli ilmoitettu useista miehen teoista aiemmin, joita poliisi tutki muun muassa laittomina uhkauksina ja pahoinpitelyinä. Yllättäen monet kuitenkin peruivat puheitaan esitutkinnan tai oikeusprosessin aikana.

Rikosilmoitusten tutkinta kuivui usein kasaan. Monissa oikeuden päätöksissä ei myöskään viitattu mitenkään koventamisperusteeseen miehen rikosten vuoksi.

– Laiton uhkaus on asianomistajarikos eli jos henkilö ei vaadi rangaistusta, poliisi ei voi silloin mitään. Pahoinpitelyistäkin tehdyissä ilmoituksissa monet pyörsivät sanojaan. Lisäksi poliisille kerrottiin paljon huhun asteelle jääneitä asioita, Pallonen kertoo.

Mies myönsi kuulusteluissa

Kiuruvetinen mies on tuomittu aiemmin henkirikoksesta ja muista väkivaltarikoksista. Hän suoritti tuomionsa vankilassa ja vapauduttuaan alkoi saada vain pieniä tuomioita.

Joulun jälkeen mies soitti itse kerrostalon asunnosta hätäkeskukseen ja kertoi naisen joutuneen paikalla väkivallan uhriksi. Soitto tuli torstaina 28. joulukuuta vähän ennen puolta yötä.

Kun poliisit ja ensihoitajat menivät paikalle, naista ei pystytty enää auttamaan, vaan hänet todettiin kuolleeksi (SS 30.11.).

Poliisin mukaan henkirikos oli tehty välinettä käyttäen, mutta esitutkinnan turvaamiseksi julkisuudessa ei kerrota, mistä välineestä oli kyse.

Poliisit ottivat miehen heti tapahtumapaikalta kiinni ja hänet vangittiin seuraavana päivänä. Mies on kuulusteluissa myöntänyt kohdistaneensa naiseen väkivaltaan.

Poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan henkirikos oli tapahtunut vain vähän ennen soittoa hätänumeroon eikä asunnossa ollut paikalla muita.

Kaksikko oli välikohtauksessa hyvin epäsuhtainen pari. Mies oli vankkarakenteinen ja tottunut käyttämään nyrkkejään. Menehtynyt nainen oli reilusti keski-iän ylittänyt.

Poliisin mukaan rikosta tutkitaan tässä vaiheessa tappona.

Taposta epäilty vangittiin oikeudessa - uhri oli miehen naisystävä

Kiuruveden taposta epäillyllä miehellä on rankka rikostausta

Poliisi tutkii henkirikosta - nainen menehtyi vammoihinsa Kiuruvedellä