Naiset kasvattivat osuuttaan, ääriehdokkaat taas keräsivät vain vähän kannatusta

Näissä eduskuntavaaleissa myös naiset lukeutuvat voittajiin. Tulevassa eduskunnassa 46,5 prosenttia kansanedustajista on naisia. Alustavan vaalituloksen mukaan naisten määrä valituista kasvaa 93:een. Viime vaaleissa eduskuntaan valittiin 83 naista, ja vuoden 2011 vaaleissa naisia valittiin 85.

Vihreiden kansanedustajista peräti 85 prosenttia on naisia, SDP:lläkin naisedustajia on oli puolet.

Ylen tulospalvelun mukaan uusia kansanedustajia on 83 eli reilut 40 prosenttia. Viime vaaleissa eduskuntaan valittiin 73 uutta edustajaa. Kokeneita luopuvia edustajia oli tällä kertaa useita, joten uusille tulokkaille oli enemmän tilaa.

Uusi eduskunta myös nuorentuu hieman aiemmasta. Valittujen keski-ikä on 46 vuotta, kun neljä vuotta sitten se oli 47,3 vuotta.

Naisten osuus voi vielä muuttua tarkastuslaskennassa. Lapin vaalipiirissä vihreiden Riikka Karppisen läpimeno jäi hyvin täpärälle, sillä eroa keskustan Markus Loheen jäi vain seitsemän ääntä.

Ääniharavien kärkikymmenikössä on neljä naista, Li Andersson (vas.), Elina Lepomäki (kok.), Sanna Marin (sd.) ja Anna-Maja Henriksson (r.).

Kova puh e verkossa ja toreilla ei riittänyt parlamenttiin

Julkisuudessa profiloituneiden ääriehdokkaiden äänimäärät jäivät pieniksi. Esimerkiksi maahanmuuttovastaisen Suomen kansa ensin -puolueen puheenjohtaja Marco de Wit keräsi vain 316 ääntä Uudenmaan vaalipiiristä.

Helsingin vaalipiirissä ehdolla ollut MV-julkaisun perustaja, tähtiliikkeen Ilja Janitskin sai 384 ääntä.

Oulun vaalipiirissä muun muassa erilaisissa kunnianloukkausyhteyksissä esillä ollut, sitoutumattomana eduskuntaan pyrkinyt oululaisvaltuutettu Junes Lokka sai 469 ääntä.

Lokka on saanut tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan viime syksynä. Tuomiosta on valitettu. Häntä vastaan on nostettu uusia syytteitä niin ikään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä myös kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Syyttäjän mukaan Lokka on esimerkiksi ladannut sosiaaliseen mediaan materiaalia, jossa muun muassa solvataan maahanmuuttajia ja islaminuskoisia. Lokka on kiistänyt rikosepäilyt.

Viime viikolla Oulun käräjäoikeus puolestaan tuomitsi toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoon sakkoihin Lokan kunnian loukkaamisesta.

Tuomioita ja epäilyjä

Janitskin puolestaan tuomittiin lokakuussa Helsingin käräjäoikeudessa vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen muun muassa MV:ssä julkaistujen rasististen ja loukkaavien kirjoitusten takia. Käräjätuomiosta on valitettu hovioikeuteen, joten tuomio ei ole lainvoimainen. Janitskin tuomittiin yhteensä 16 rikoksesta, esimerkiksi useista törkeistä kunnianloukkauksista, kiihottamisista kansanryhmää vastaan ja tekijänoikeusrikoksista.

Oikeus totesi, että MV:ssä julkaistut kirjoitukset olivat sisältäneet valheita ja halventavia vihjauksia sekä ihmisten yksityiselämään liittyneitä arkaluonteisia asioita. Oikeuden mukaan kirjoitusten julkaisemiselle ei ollut sananvapauden kannalta mitään julkista intressiä tai muutakaan hyväksyttävää syytä.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan eduskuntaan pyrkivän Suomen kansa ensin -puolueen kampanjoinnista, kertoi poliisi viime viikolla.

Poliisi epäilee kahta puolueen ehdokasta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tutkinnanjohtaja vahvisti, että epäillyt ovat puolueen puheenjohtaja Marco de Wit ja Kristiina Brandt. Brandt sai Uudeltamaalta 50 ääntä.

Uutista on korjattu klo 17.40: Naisia on kansanedustajista 46,5 prosenttia ja 93, ei 46 prosenttia ja 92.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.