Naisille suunnattu innovaatiopalkinto professori Heli Jantuselle

Naisille suunnatun innovaatiopalkinnon saa professori Heli Jantunen. Hän johtaa mikroelektroniikan tutkimusyksikköä Oulun yliopistossa. Eduskunnan myöntämä palkinto on suuruudeltaan 110  000 euroa.

Eduskunnan varapuhemies Paula Risikko luovutti palkinnon Jantuselle Helsingissä.

Palkinto myönnetään naiselle tai naisista koostuvalle ryhmälle tieteellisesti merkittävästä innovaatiosta teknologian tai talouden alalta. Jantunen sai palkinnon matalien lämpötilojen keraamisten komponenttien valmistusmenetelmästä.

Jantusen johtama yksikkö keskittyy erityisesti uusiin materiaaleihin. Jantusen tutkimusryhmän tuloksia on hyödynnetty laajasti ICT-teollisuudessa. Tutkimuksen avulla syntyneet materiaalit mahdollistavat esimerkiksi uusien tehokkaiden radiojärjestelmien luomisen.

Teknologian ennustettu markkina noin 800 miljoonaa euroa

Keraamisten komponenttien valmistuksen vaatima lämpötila on ollut tähän asti liian korkea elektroniikassa yleisesti käytetyille puolijohde- ja polymeerimateriaaleille. Jantusen tutkimusryhmässä kehitetyllä menetelmällä valmistuslämpötilat on onnistuttu laskemaan alle 500 asteen ja jopa huoneen lämpötilaan. Se mahdollistaa keraamisten komponenttien suoran yhdistämisen lämpöherkkiin nykymateriaaleihin ja uusien sovellusten kehittämisen.

Jantusen kehittämässä menetelmässä energian tarve on pienentynyt parhaimmillaan 15–30 prosenttiin, mikä tarkoittaa selvästi edullisempia tuotantolaitteistoja, helpompaa prosessia sekä ympäristöystävällisempää valmistustapaa. Menetelmää on onnistuneesti hyödynnetty esimerkiksi keraamiantennin valmistuksessa.

Teknologian nykyinen ennustettu markkina on noin 900 miljoonaa dollaria eli noin 800 miljoonaa euroa. Pääasiallisimpia tuotteita ovat esimerkiksi tietoliikennetekniikan suodattimet, kytkimet ja antennit.

Viime vuonna Jantunen sai Nokian Säätiön tunnustuspalkinnon erinomaisesta panoksestaan mikroelektroniikan materiaalien tutkimukseen, valmistamiseen sekä komponenttien kehittämiseen.

Eduskunnan myöntämä innovaatiopalkinto juhlistaa yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden vuosipäivää, jota vietetään 1. kesäkuuta. Palkinto on myönnetty myös vuosina 2017 ja 2018.

Uusimmat

Kotimaa

Kompostointitarkastuksessa tsekataan, että kaikki on kunnossa – katso video

Vajaat työtunnit lisääntyneet varsinkin kaupan alalla – PAMin uusi puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen: "Osa-aikatyötä tarvitaan, mutta ei näin paljon kuin nyt tehdään"

Helsingin Sanomien selvitys: Google on Brysselin ahkerin lobbaaja

Hovioikeus ratkaisee tänään, syyllistyikö solvauksia laukonut Ilmavoimien eversti rikoksiin – myös ex-komentajan jälkitoimet puntarissa

Kittilän kunnanvaltuusto jätti kaikki nimitykset odottamaan oikeuden päätöksiä

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.