Naisten osuus rikoksissa kasvanut - pahoinpitely-tuomioita yhä enemmän

Rikoksesta epäiltyjen ja tuomittujen naisten määrä ja osuus ovat nousseet huomattavasti Suomessa.

Uusimpien tilastojen mukaan määrä kasvoi viime vuonna ja on kasvanut merkittävästi koko 2000-luvun.

Edelleen naiset tekevät rikoksia miehiä vähemmän: Kaikista rikosepäilyistä noin joka neljäs kohdistuu naiseen.

Naisten ja miesten rikollisuuden kehitys on kuitenkin kulkenut eri suuntiin. Kun rikoksista epäiltyjen naisten määrä on huomattavasti noussut, samaan aikaan epäiltyjen miesten määrä on vähentynyt etenkin vankeusrangaistukseen johtavissa rikoksissa.

Sen sijaan esimerkiksi rikesakkojen määrään vaikuttavat liikenteen automaattisen valvonnan muutokset ennemminkin kuin muutokset itse kansalaisten rikollisuudessa.

Naisten vankilatuomiot lisääntyneet

Tilastokeskuksen keskiviikkona julkistamien laajojen rikos- ja rangaistustilastojen mukaan viime vuonna naisia tuomittiin ehdottomaan vankeuteen jopa 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2000. Myös ehdollisia tuomioita annettiin naisille yli 32 prosenttia enemmän kuin vuonna 2000.

Miehiä puolestaan tuomittiin ehdottomaan vankeuteen lähes 38 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2000.

Miehet törkeässä kännissä ratissa, naiset mukana lyömässä

Myös naisten rikoslajit eroavat miesten vastaavista. Miehet saavat käräjäoikeudessa eniten tuomioita törkeistä rattijuopumuksista, rattijuopumuksista, pahoinpitelyistä ja erilaisista huumausainerikoksista.

Naisilla yleisin käräjäoikeuden tuomioon johtava rikos on nykyään pahoinpitely. Toisena tulevat näpistykset ja vasta kolmantena rattijuopumukset. Naisilla kasvavana rikosepäilyjen syynä ovat myös petosrikokset.

Epäiltyjen sukupuolijakaumasta ei ole tehty tutkimusta alueittain. Tilastojen taustat näkyvät kuitenkin poliisin arkityössä.

Esimerkiksi toissa vuonna yksi nainen tuomittiin Kuopion Inkilänmäellä tehdystä taposta, kun taas monena edellisvuotena naisia ei ole ollut epäiltyinä henkirikoksista Savossa. Henkirikosten määrien vaihtelu on kuitenkin ylipäätään suurta eri vuosien välillä.

Lisäksi kuitenkin esimerkiksi Kuopiossa oli viime ja toissa vuonna useita päihdeporukoiden sisäisiä kiristys- tai kostotilanteita, joissa pahoinpitelyistä epäiltyinä oli myös naisia. He olivat vähemmistönä, mutta naisiin kohdistuvia rikosepäilyjä tuli tietyssä porukassa silti ilmi toistuvasti.

– Joka porukassa on nykyään mukana myös jokin nuori nainen. Jos porukassa tehdään esimerkiksi pahoinpitelyjä, naiset ovat usein epäiltyinä tekijäkumppaneina samasta teosta mistä miehetkin, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista pohtii.

Lisäksi naisia on kirjattu Savossa vakavista rikoksista epäillyiksi esimerkiksi lastensurma-tapauksissa Rautavaaralla ja Kuopiossa. Rautavaaran tekijä kuoli itse kolarissa ja Kuopion tapauksessa tekijä todettiin syyntakeettomaksi. Heidätkin kuitenkin laskettiin henkirikoksista epäillyiksi.

Tilastokeskuksen mukaan muita isoja muutoksia rikos- ja rangaistustilastoissa ei ole tapahtunut naisten osuutta lukuun ottamatta.

Ehdottomaan vankeuteen tuomittujen määrä on laskenut tasaisesti kymmenen viime vuoden ajan, mutta tuomittujen tuomiot pidentyivät viime vuonna seitsemällä prosentilla toissa vuodesta.

 

 

Poimintoja: Viime vuonna annettiin 16 elinkautista vankeusrangaistusta

Käräjäoikeudet antoivat viime vuonna 82 tuomiota, jotka olivat pituudeltaan kahdeksan vuotta vankeutta tai sitä enemmän. Tuomiot tulivat henkirikoksista ja huumausainerikoksista. Elinkautisia vankeusrangaistuksia tuomittiin 16 kertaa henkirikoksesta.

Ehdottomista vankeusrangaistuksista reilu kolmannes oli kestoltaan alle kolme kuukautta. Tässä ryhmässä oli etenkin törkeästä rattijuopumuksesta tai muusta törkeästä liikennerikoksesta tai varkausrikoksesta tuomittuja.

528 tapausta jätettiin tuomitsematta rangaistukseen, vaikka tekijän oli syyllistynyt rikokseen. 35 heistä oli syyntakeettomia ja neljä alentuneesti syyntakeisia. 103 tapauksessa perusteena oli vastaajan nuori ikä.

Lähes 50 prosenttia rattijuopumustuomioista tuomittiin yhdyskuntapalveluna.

Viime vuonna 25 alle 18-vuotiasta henkilöä tuomittiin ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Niin voidaan tehdä vain painavista syistä. Syinä oli vakavat väkivaltarikokset tai toistuvat omaisuusrikokset.

Yleisimmin ehdottomaan vankeuteen tuomittiin 30–39-vuotiaita. Heitä oli tuomituista noin kolmannes. Yleisin yksittäinen rikoslaji tässä ryhmässä oli törkeä omaisuusrikos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Oletko nähnyt näitä tauluja - poliisi etsii väärennöksiä

Nettipetokset mullistivat rikostilastot

Väkivaltainen mies tuomittiin 19 rikoksesta

Poliisilla ollut epäiltyjä jo isästä poikaan

Todistajan suojelulle toimintamalli Suomeenkin