Naisten osuus rikoksista tuomituista kasvanut

Naisten osuus rangaistukseen tuomituista on noussut 1980-luvulta asti. Tuoreimpien tilastojen mukaan rikokseen tuomituista naisia on nykyään yli 23 prosenttia eli yli 110?000.

Vuonna 1980 naisten osuus oli vielä vain kahdeksan prosenttia, vuonna 1990 se oli 13 prosenttia ja vuonna 2000 hieman enemmän eli 16 prosenttia. Nyt osuus on noussut jo lähes neljännekseen.

Naiset ajavat aiempaa enemmän autoilla määrällisesti ja joukkoon mahtuu silloin myös aiempaa enemmän ylinopeuksia. Rikesakon saaneista naisia on jo lähes 27 prosenttia.

Naisten alkoholin käytön lisääntyminen lähemmäksi miesten tyyliä näkyy puolestaan muissa tuomioissa kuten rattijuopumuksissa ja väkivaltarikoksissa. Käräjäoikeudessa tuomituista nykyään yli 16 prosenttia on naisia eli noin 9?200 henkilöä.

Naiset saavat miehiä useammin tuomiokseen sakkoja ja ehdollista vankeutta kuin ehdotonta vankeutta tai edes yhdyskuntapalvelua.

Vuoden 1995 jälkeen Suomessa on tuomittu 32 naista elinkautiseen vankeuteen. Syynä on useimmiten henkirikos, jonka uhrina on ollut miesystävä tai oma lapsi.

Ehdottomaan vankeuteen tuomitut naiset ovat muuta väestöä ja miesvankejakin useammin huume- ja mielenterveysongelmaisia.

 

Lisää sakko- ja vankeusrangaistusten kehityksestä lauantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sakkoja määrätään 80 miljoonalla eurolla vuodessa

Sakotettavalta voi tulla itku tai aimo huuto