Nato: Venäjä on vahvistanut joukkojaan Ukrainassa

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Venäjä on lisännyt joukkojaan sekä Ukrainassa että Ukrainan vastaisella rajalla. Stoltenbergin mukaan kehitys on hyvin vakavaa ja Venäjän on vedettävä joukot pois.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) pitää tilannetta hyvin huolestuttavana.

- Ikävä kyllä minun saamani tiedot viittaavat siihen, että Naton pääsihteerin lausunto lienee oikea. Mutta mitään varmaa tietoa ei näissä koskaan ole, Haglund sanoi Brysselissä.

Haglundin mukaan on olemassa suuri riski, että sotiminen vain lisääntyy Itä-Ukrainassa. Hän viittaa raporttiin, jonka mukaan arviolta lähes 150 sotilasta on kuollut sen jälkeen kun Minskin rauhansopimus allekirjoitettiin. Ukraina ilmoitti tänään, että viisi sotilasta on saanut surmansa kuluneen vuorokauden aikana.

- Toivottavasti (tilanne) ei eskaloidu, mutta ainakin pahenemaan päin on kriisi menossa, Haglund sanoo.

Haglund ja Stoltenberg osallistuivat tänään Ukrainan tilannetta pohtivaan EU:n puolustusministerikokoukseen Brysselissä.

Stoltenbergin mukaan Venäjä on tuonut Ukrainaan muun muassa ilmatorjuntakalustoa. Venäjä on toistuvasti kiistänyt lähettäneensä sotilaitaan Ukrainaan.

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk vaati tänään, että neuvottelut taisteluvapaasta vyöhykkeestä on aloitettava Venäjän kanssa uudelleen.

- Kaikki diplomaattiset harjoitukset ovat ehdottomasti toivottuja, Haglund sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.