Natoon mahdollisesti jo lähivuosina, linjaa kokoomuksen tuore kannanotto

Suomen kannattaa hakea Naton jäsenyyttä jo lähivuosina, ehdotetaan kokoomuksen tuoreessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa kannanotossa.

Kyse ei ole suuresta linjamuutoksesta, vaan maltillisesta jatkumosta, tulkitsee eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ja kokoomuksen kannanottoa valmistellut Ilkka Kanerva. Nato-jäsenyyttä kokoomus on puoltanut jo yli kymmenen vuotta, vuoden 2006 puoluekokouksesta lähtien.

– Puolue ei hötkyile nyt oman näkemyksensä kanssa. Ei mitään uutta länsirintamalta, Kanerva sanoi toimittajille kokoomuksen puoluekokouksessa Turussa.

Kokoomusnuoret esitteli puoluekokouksessa perjantaina valtavaa banderollia, jossa vaadittiin Nato-jäsenyyttä tulevaan hallitusohjelmaan. Niin pitkälle puolueen virallinen kannanotto ei näytä menevän, mutta jäsenyys pidetään näköpiirissä.

– Tyhmintä Suomen ulkopolitiikan tässä kysymyksessä olisi sanoa, että Suomi ei koskaan tule käyttämään sellaista mahdollisuutta, joka meillä Natoon sisältyisi, Kanerva muotoilee.

"Kohtalonyhteys" Ruotsin mahdollisiin Nato-päätöksiin on olemassa, hän sanoo.

Sotilaallisessa yhteistyössä tapahtumassa "enemmän kuin milloinkaan"

Lisääntyvä kansainvälinen yhteistyö myös puolustuksessa on yksi kokoomuksen ulko- ja turvallisuuspoliittisista päälinjoista.

– Kokonaisuutena kahden- ja monenvälisessä kansainvälisessä sotilaallisessa yhteistyössä tapahtuu ja tulee tapahtumaan paljon enemmän kuin milloinkaan Suomen puolustuspolitiikassa, Kanerva arvioi.

EU:n puolustusulottuvuuden kehittäminen on kokoomukselle tärkeää, vaikka EU ei puolustusliitto olekaan, Kanerva sanoo.

– Fanitan myös EU:n ja Naton yhteistyön lisäämistä, esimerkiksi hybridiuhkien kaltaisissa riskeissä.

Kanervan mukaan kannanotossa katse on suunnattu omilta rajoilta myös kauemmas: näkökulma on globaali ja huomioi lisäksi ilmastonmuutoksen kaltaiset ympäristökysymykset.

Puoluekokous käsittelee ulko- ja turvallisuuspoliittista kannanottoa sunnuntaina.