Natriumglutamaattia karsitaan kouluruuasta

Useat kunnat rajoittavat aromivahvenne natriumglutamaatin käyttöä kouluruuassa. Esimerkiksi Espoossa, Helsingissä ja Oulussa synteettisen aromivahventeen käyttöä on karsittu kouluruuasta ja muista laitosaterioista.

Syynä rajoittamiseen on se, että lisäaine aiheuttaa joillekin yliherkkyyttä, joka voi oireilla esimerkiksi päänsärkyinä tai vatsakipuina. Lisäksi halutaan, että ruuan aito maku pääsee esiin.

Turussa on siirrytty käyttämään natriumglutamaatittomia liemivalmisteita ja mausteita.

- Teimme sokkotestin, jossa maistelimme liemivalmisteita. Glutamaatiton maistui paljon paremmalta, sanoo ruokapalvelupäällikkö Paula Juvonen.

Eviran ylitarkastaja Kirsi-Helena Liukkosen mukaan yliherkkyys natriumglutamaatille ei kuitenkaan ole muita allergioita kummempi eikä aineen käyttö ole millään tavalla vaarallista.

- Vanhemmilla on ollut epäilyksiä siitä, että natriumglutamaatti on aiheuttanut yliherkkyysoireita lapsille. Jos jostain lisäaineesta on mahdollista tinkiä, tingimme. Lisäksi haluamme korostaa ruuan omaa hyvää makua, kertoo Espoo Cateringin toimitusjohtaja Minna Ahola.