Nauti lämpimästä nyt, sillä viikon päästä viilenee

Kevään sää jatkuu poikkeuksellisen kesäisenä viikonloppuna ja myös ensi viikolla.

Elohopea on noussut jo yli 20 asteen ja Ilmatieteen laitoksen ennustuksen mukaan lämpötila kohoaa lähelle hellelukemia viikonlopun aikana.

Lauantaiaamuna lämpötila on Pohjois-Savossa vain muutaman asteen plussan puolella, mutta päivä lämpiää nopeasti. Iltapäivällä ja alkuillasta lämmintä on ennusteen mukaan jo reippaasti yli 20.

Lähimmäksi hellerajaa päästään äitienpäivänä eli sunnuntaina, kun elohopea nousee jo 24 asteeseen.

Sää jatkuu kesäisenä myös alkuviikosta, kun lämpötila kohoaa 21–23 asteeseen.

Myös torstaina lämpötila on yli 20 astetta, vaikka Ilmatieteen laitos ennustaakin päivästä sateista.

Sää viilenee ensi viikon lopulla. Perjantaina lämpötila jää Pohjois-Savossa alle kymmenen asteen. Viikonloppuna lämmintä on hieman yli kymmenen astetta.

– Loppuviikon ennuste tulee elämään vielä, mutta kyllä silloin viilenee, kertoo päivystävä meteorologi Eveliina Huovinen Ilmatieteen laitokselta.

Hänen mukaansa ensi viikon lopun viileämpi keli on tyypillisempi sää toukokuulle kuin tämän viikonlopun 20 asteen lämpötilat.

– Yleensä vuorokauden keskilämpötila toukokuussa on 10–15 astetta. Nämä yli 20 asteen lämpötilat ovat harvinaisempia.

Kevään eteneminen tuntui vielä huhtikuussa olevan yhtä hidasta kuin etanan taivallus liukkaassa ylämäessä, mutta viime aikojen mainiot säät ovat saaneet luonnon heräämään henkiin niin, että kohti kesää kiihdytetään aivan normiaikataulussa.

– Kyllähän tässä kiinni otetaan koko ajan. Aina kun tulee parikymmentä astetta lämmintä, niin sehän räjäyttää kasvua liikkeelle kun kevätkosteutta on paljon käytettävissä, tietää Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Hannukkala.

Vaikka lämpöaaltoa ei vielä olisi tullutkaan, ei kevätkarkeloiden odottelijoiden olisi tarvinnut kylvää tuhkaa päälleen.

– Viivästyminen olisi ollut normaalin rajoissa. Kyllä me vielä Lapissa saamme takatalvenkin. Missä vaiheessa se sitten tulee, on eri asia. Lämmin jakso tai lämpöpiikki voi joskus olla aika haitallinenkin, jos ajatellaan sitä miten meidän marjat ja muut alkavat kukkia. Jos siihen samaan ajajankohtaan tulee yöpakkasia, voi olla, että marjasato menetetään. Ei kevät liian aikaisinkaan saa tulla, Hannukkala jatkaa.

Hannukkalan mukaan marjojen ystävät saavat jännätä yöpakkasia etelässä jo pikapuoliin, mutta Pohjois-Suomessa kukinnat menevät kesäkuun ensimmäiselle tai toiselle viikolle kasvilajista riippuen.

Lintujen kevätmuutto etenee ripeästi hellerajaa hipovassa säässä. Viime päivinä Suomeen on saapunut runsaasti kesäisiä laululintuja, kuten satakieliä, kultarintoja, lehtokerttuja ja punavarpusia, kertoo BirdLife.

Tervapääskyjä on saapunut poikkeuksellisen varhain. Sinirinta on ennättänyt jo Lappiin asti, pohjoisin satakieli on havaittu Kokkolassa, lehtokerttu Kangasniemellä ja tervapääsky Hailuodossa.

Itämerellä nyt vallitsevat itätuulet ovat hidastaneet arktisten vesilintujen ja kahlaajien kevätmuuton käynnistymistä.