Neljä savolaiskuntaa lisää verotustaan, mutta asukkaat tuskin siitä karkaavat

Vain yksi kunta Pohjois-Savossa ja kolme Etelä-Savossa nostaa tuloveroprosenttiaan ensi vuodeksi. Koko maassa korottajia on 46 ja alentajia viisi.

Yksi korottajista on Joroinen, joka nostaa veroprosenttinsa 20,75:stä 21,25:een. Ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin perinteisesti varoen verottanut Joroinen nousee naapurinsa Varkauden ohi.

– Olisihan päättäjillä ollut mahdollisuus pistää ne samoihin. Itse kun toimin molemmissa paikoissa, olisihan se ollut nätti symbioosi, pohtii Jarkko Hirvonen, tilitoimistoyrittäjä ja Joroisten Yrittäjien puheenjohtaja.

– Mukava päätöshän se ei ollut, mutta täytyy luottaa valtuuston tietämykseen.

Kootut verotustiedot tiistaina julkaisseen Kuntaliiton mukaan moni kunta piti verot ennallaan heikenneistä talousnäkymistä huolimatta, usein myös vastoin kunnanjohtajan esitystä. Perusteluina ovat olleet imagosyyt, säästöjen painottaminen ja toivo talousnäkymien kohenemisesta.

Alijäämää paikkaillaan velanotolla, menoleikkauksilla ja investointien lykkäämisellä. Kiky-säästöt ovat hiipumassa pois ja verotulojen kehitys on monessa kunnassa ennakoitua heikompaa. Muun muassa koulujen peruskorjaukset ja uudisrakennukset luovat menopaineita.

Imagotekijöistä ja houkuttelevuudesta keskusteltiin Joroisissakin. Kaikki signaalit otetaan huomioon, kun yritys miettii sijaintiaan, Jarkko Hirvonen sanoo. Pienellä veroerolla ei silti juuri ole merkitystä, vaan muut asiat ratkaisevat.

– Normaali-ihmisen kannalta se ratkaisee, kuinka kunnan palvelut toimivat ja minkälaisen kuvan niistä pystymme antamaan.

– Mutta aina sillä merkitystä on, ei siitä mihinkään pääse. Vaikka korotus on kuukausitasolla aika pieni, oma vaikutuksensa sillä on. Kuka mitenkin tarkasti on budjettinsa mitoittanut.

Keskituloisen perheen käteen jäävistä tuloista puolen prosenttiyksikön veronkorotus puraisee muutaman satasen vuodessa. Lompakosta lähtee ostosreissu, toppatakki tai päivä kylpylässä.

– Laskimme, että pienillä 20 000 euron bruttotuloilla, verotus kasvaa 69 euroa vuodessa. Isoin tuloluokka laskelmassa oli 50 000 euroa ja vaikutus 223 euroa, Joroisten kunnanjohtaja Joonas Hänninen kertoo.

– Esimerkiksi vuokrataloyhtiön vuokraperusteilla voi olla isompi vaikutus. Olemme kuitenkin vielä tämän alueen keskitasolla, 0,25 prosenttiyksikköä ylempänä kuin Varkaus ja Leppävirta, mutta alempana kuin Pieksämäki.

Hännisen mukaan korotus olisi ollut kuntatalouden kannalta tarpeellinen jo vuotta aiemmin, mutta uuden valtuuston ensimmäisenä vuonna siihen ei haluttu lähteä. Kuntastrategian päivitys oli menossa ja vallalla toiveikkuutta sote- ja maakuntauudistuksen nopeammasta etenemisestä.

Pohjois-Savon kovimpien verottajien joukkoon Rautalammin, Rautavaaran ja Tuusniemen rinnalle nousi nyt Kaavi (22,00 prosenttia). Kaavilaiselle palkansaajapariskunnalle, jonka verotettavat tulot kunnallisverotuksessa ovat yhteensä 50 000 euroa, 1,5 veroprosentin ero kuopiolaisiin merkitsee 750 euroa suurempaa taakkaa – yhden hengen etelänmatkan verran.

Koko maan kuntien keskimääräinen tuloverotus nousee hiukan, 0,09 prosenttiyksiköllä 20,84 prosenttiin. Verotettavilla tuloilla painotettu keskimääräinen prosentti on 19,88 eli 0,04 prosenttiyksikköä tämänvuotista korkeampi.

Vuonna 2018 se aleni ensi kertaa, vaikka useampi kunta nosti veroprosenttiaan kuin nyt.

Kevein verottaja on jälleen Jomala Ahvenanmaalla (16,50). Mannermaan kärjessä on Kauniainen (17,00). Savolaisten ykkönen on Mäntyharju ainoana alle 20 prosentin: 19,75.

Kuntien verot

Nousukäyrä taittui

Kuntien keskimääräinen tuloveroprosentti on noussut 1980-luvun puolivälistä lähes neljä prosenttiyksikköä.

Nousu taittui 2010-luvun puolivälissä. Keskimääräinen prosentti laski 2018 ensi kertaa sitten vuoden 1997.

Korkein ja matalin prosentti ovat pysyneet samoina jo kuusi vuotta. Ylin on 22,50 ja alin 16,50 prosenttia.

Veroprosenttiaan nostaa vuodeksi 2019 kaikkiaan 46 kuntaa ja laskee 5 kuntaa.

Kuntavero nousee 480 000 suomalaisella ja laskee 26 000:lla.

Suurimmat korottajakunnat ovat Pori, Vaasa ja Savonlinna. Suurin korotus tehtiin Oripäässä, 1,50 prosenttiyksikköä.

Noin 3600 euroa kuukaudessa hankkiva keskituloinen maksaa vuodessa keskimäärin noin 7 500 euroa kunnallisveroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisiammattikorkeakoulun opettajana toiminut mies tuomittiin kahden opiskelijan seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Legendaarinen Hotelli Savonsolmu sulkee ovensa Pieksämäellä

Lapissa on useita tuhansia kiinalaisturisteja, sesonki juuri alkamassa

Rikollisjärjestö United Brotherhood on määrätty väliaikaiseen toimintakieltoon – poliisi voi puuttua jengiliivien käyttöön

Ammatillisen koulutuksen perusrahoituksen osuus jää nykyiselleen – Opetusministeri Andersson: "Rahoituksen ennakoimattomuus aiheuttanut laajaa huolta"

Haatainen päätti siirtää Pron lakkoja Teknologiateollisuuden toimialoilla

Kartanomajoitusta tulossa Nikkarilaan, uudet omistajat laittavat tuulemaan Pieksämäellä

Lapin kiinalaisturistien koronavirusnäytteistä luvassa tuloksia illalla – hoitoon hakeutuneiden isän ja pojan oireet lieviä

Yli 15  000 suomalaista haluaa kesällä lehmien ja lampaiden paimeneksi

Yli 15 000 suomalaista haluaa kesällä lammaspaimeneksi – Metsähallituksen järjestämä luonnonsuojelutyö yhä suositumpaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.