Neonvihreä heittoliina voi pelastaa hengen

Ulkoilun turvavarusteet ovat kehittyneet huomattavasti, mutta liikaan turvallisuuden tunteeseen niilläkään ei voi tuudittautua.

Jo tältä talvelta on tiedossa useita jäihin putoamisia, joissa heittoköysi ja kelluntatakki ovat olleet merkittävä apu ihmisen pelastumiseen.

Toisaalta joka viime talvi on heikkoihin jäihin kuollut ihmisiä, joilla on ollut kelluntahaalari. Se kelluttaa, mutta ei yksin auta veden hyistä kylmyyttä vastaan.

Viimeksi marraskuussa Lieksassa Ruunaalla eläkeikäinen mies menehtyi, kun hän meni laskemaan verkkoja lammelle. Jäihin pudotessa mies kellui, mutta ei päässyt avannosta ja kuoli kylmyyden oireisiin avannossa vain 50 metriä rannasta.

- Kelluttava vaatetus on aina parempi kuin perinteinen turkishaalari. Yksin se ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan myös naskalit, että pystyy vetämään itsensä takaisin jäälle, valmiuspäällikkö Markus Viitaniemi Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta sanoo.

- Myös kaulassa roikkuva pilli on hyvä varuste, koska se kuuluu kauas, kiinnittää huomiota eikä pilliin puhaltaminen kuluta voimia niin kuin huutaminen.

Mieti käyttötarkoitus

Kelluttavia apuvälineitä ovat kelluntahaalari tai -takki sekä esimerkiksi luistelijallekin hyvin käyvä paukkuliivi, joka on tarvittaessa ilmalla täyttyvä pelastusliivi.

Mikään näistä ei suojaa kylmältä. Ainoa kylmältä vedeltä suojaava ulkoiluvaate on pelastautumispuku.

- Pelastautumispuku on liian kuuma luistelijalle, mutta hyvä innokkaalle kalamiehelle tai työkäyttöön, jos jäille on pakko mennä näin varhain, Pohjois-Savon pelastuslaitoksen pelastussukeltajat Pekka Nevalainen, Harri Saastamoinen ja Jari Markkanen arvioivat.

- Aina mukana pitäisi olla myös kännykkä vesitiiviissä pussissa kaulalla. Pussi suojaa kännykkää esimerkiksi luistellessa hieltäkin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jo neljä ihmistä pudonnut jäihin viime päivinä - mopoilija, pilkkijä, lapsi ja yksi muu