Netti ei ole kasvatustyön vihollinen

Yli puolet vanhemmista on huolissaan nuorten nettiin laittamista henkilökohtaisista tiedoista ja netissä solmituista ei-toivotuista kontakteista. Kolmasosan mieltä painavat lapsen julkaisemat valokuvat, ilmenee Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) pari vuotta sitten teettämästä kyselystä.

Vanhempien huolehtiminen ei ole aiheetonta, mutta MLL:n nuorisotyön päällikön Juuso Peuran mukaan mediaa ei pitäisi ajatella lapsen kasvun ja kehityksen vihollisena.

-Nykyään lapset syntyvät median keskelle, se on heille tuttu ympäristö. Vanhemmat voivat luoda mediasta perheen yhteisen toimintaympäristön pyytämällä lasta näyttämään, mitä hän netissä tekee.

Parhaillaan vietetään kansallista tietoturvaviikkoa, jonka yhtenä teemana on tänä vuonna lasten ja nuorten mediakasvatus. Lohjalla sijaitseva Anttilan koulu on hankkeessa mukana kummikouluna, ja lasten ja aikuisten välistä keskustelua nettimaailman pelisäännöistä on siellä pidetty tervetulleena.

-Netti on aivan tavallista elämää, ja tietoturvakasvatus on normaalia kasvatusta. Myös nettimaailmassa aikuisia tarvitaan kulkemaan lapsen vierellä ja keskustelemaan asioista yhdessä, muistuttaa koulun rehtori Niku Tuomisto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Etäoppilaiden kouluruokailussa kirjavat käytännöt – Ranua jakaa maksusitoumuksia paikallisiin ruokakauppoihin

Helsinki-Vantaalle saapuneista matkustajista muutamilla ilmennyt oireita

Tarkastukset Uudenmaan rajalla alkaneet rauhallisesti, liikenteen määrä "marginaalinen" normaalista – "Lähdemme siitä, että raja pitää", ylikomisario vakuuttaa

Yhdeksän suomalaista on kuollut koronavirukseen – Kainuussa ensimmäiset vahvistetut tartunnat

Uutissuomalaisen kysely: Suomalaiset varsin vähän peloissaan koronaviruksen vuoksi

Eduskunta on hyväksynyt ravintoloiden sulkemisen määräajaksi – esitys voimaan aikaisintaan maanantaina, lisää tukitoimia suunnitteilla yrityksille

Varusmiehet pääsevät yhä lomille ja takaisin Uudenmaan maakuntarajan yli

USU-gallup: Kolme neljästä suomalaisesta ei juurikaan pelkää koronan vuoksi – kaikkein pelottomimpia ovat yli 70-vuotiaat, jotka kuuluvat viruksen riskiryhmään

Presidentti Niinistö jyrisee IS:n haastatteluissa suomalaisille, jotka eivät noudata ohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"

Näin rajusti koronakuolemien tahti eroaa nyt Euroopassa – "Alppi-nuoret" näkyvät Suomen tartuntaluvuissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.