Rautavaaran tragedia: Nettiherjat rikoksista hätkäyttävät poliisia

Netin nimettömillä keskustelupalstoilla arvaillaan ja ihmetellään kuolonkolarien syitä. Mitä erilaisempia kirjoituksia pulppuaa myös etenkin henkirikoksista, poliisirikoksista ja kadonneista.

Samanlaisia kirjoituksia on myös esimerkiksi yksityishenkilöiden Facebook-sivuilla.

Osassa niistä haukutaan osallisia, keksitään eri teorioita tai levitetään virallisistakin lähteistä kerättyjä yksityisiä henkilötietoja osapuolista.

– Etenkin kunnianloukkaus-pykälä säätelee, mitä saa kirjoittaa, Itä-Suomen poliisilaitoksen lakimies, rikosylitarkastaja Pentti Nurminen sanoo.

– Raja kulkee siinä, että valheellisia tietoja ei saa esittää. Lisäksi kirjoituksissa ei saa loukata eikä halventaa toisia.

Poliisit ovat kiinnittäneet huomiota esimerkiksi Rautavaaran perhesurmasta käytävään nettikeskusteluun. Nurminen ei ota siihen yksittäisenä tapauksena kantaa, vaan sanoo vastaavan ilmiön olevan poliisille liian tuttu monissa rikoksissa ja onnettomuuksissa, jotka ovat herättäneet julkista huomiota.

– Kunnianloukkaus tarkoittaa käytännössä sitä, että netissä levitellään kulkupuheita tai nimitellään toista. Poliisin on kuitenkin vaikea puuttua tapauksiin, sillä kyse on asianomistajarikoksesta eli kohteen tai hänen oikeuden omistajansa tulee tehdä rikosilmoitus.

– Jos esimerkiksi vainajaa pilkataan, harva elossa olevista omaisista kuitenkaan jaksaa puuttua nettikeskusteluun – ainakaan ensitöikseen.

Nurmisen mukaan sama ilmiö koskee myös esimerkiksi joitakin maahanmuuttajia käsitteleviä nettipalstoja. Kohteet eivät välttämättä tiedä lainkaan, mitä sivustolla väitetään.

– Etenkin nimimerkin suojista kirjoittavat ovat kovia pilkkaamaan ja tuomitsemaan muita. Kansan tuomiot ovat todella kovia muille, mutta jos itse olisi samassa tilanteessa, asia olisi varmasti aivan toinen.

Poliisi rauhoitti huhuja faktoilla

Rautavaaran perhesurman tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Heikki Mansikka-aho Itä-Suomen poliisista sanoo myös tutkintaryhmän kuulleen netin hullunmyllystä.

– Tuollainen kirjoittelu osoittaa täydellistä arvostelukyvyn puutetta ottaen huomioon tapauksen luonteen.

Rautavaaran kuolonkolarissa menehtyi teosta epäilty 33-vuotias nainen ja kolme pientä lasta. Poliisin mukaan keskustelu omassa piirissä tai median asiallinen uutisointi ovat tilanteen purkamista mielissä.

– On ymmärrettävää, että näin poikkeukselliselle tapaukselle ihmiset koettavat hakea selitystä.

– Poliisi on tässä tilanteessa pyrkinyt tavanomaista laajemmin tuomaan ilmi faktat, jotta vääristyneitä tietoja ei levitetä netissä ja leikkaamme huhuilta siivet, Mansikka-aho kertoo.

Aiemmissakin perhesurmissa ja esimerkiksi kouluammuskeluissa poliisi on tutkitusti asiatietoa medialle kertomalla saanut hillittyä nettiarvailuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Psykologi mukaan Rautavaaran kolarin tutkintaan

Sosiaalitoimi sai lisätietoa Rautavaaran tragediasta

Matkustaja äänitti avoparin riidan bussissa

Rautavaaran kolarin bussinkuljettaja ei ehtinyt reagoida

Jopa 14:ää lakia muutetaan perhesurmien estämiseksi

Osa matkustajista nyt jatkohoitoon

Isä suunnitteli eroa

Rinne esittää osanottonsa

Nurmeksen kirkossa surtiin perhetragedian uhreja

Mies hälytti perheeseen apua syyskuussa