"Neulomisesta on tullut maailmanlaajuinen liike"

Jos erilaiset neuleohjeet tuntuvat vaikeilta, et ole yksin.

– Neuleohjeet ovat todella monimutkaisia, niissä on paljon jargonia, jota minäkään en ymmärrä, vaikka olen neulonut koko ikäni, Uudessa-Seelannissa asuva neule- ja tekstiilisuunnittelija Nikki Gabriel sanoo.

Helpotusta tuovat Gabrielin alun perin omaa työskentelyään helpottamaan kehittämänsä neuleohjeet (construction patterns), joissa tehdään erilaisia muotoja, kuten kolmioita, jotka on helppo yhdistää toisiinsa.

– Halusin tehdä neuleohjeista niin yksinkertaisia, että ne sopivat kaikille. Villa- ja neuleteollisuuden kannalta on myös hyvä asia, että ohjeet tavoittavat enemmän ihmisiä.

 

Palaute on ollut myönteistä: Ihmiset ovat kiinnostuneet ohjeista, sillä niiden avulla neulonta on paitsi helppoa myös nopeaa.

– Ihmiset ovat huomanneet neulomisen sopivan heidän elämäntyyliinsä.

Gabriel vakuuttaa, että jopa ihminen, joka ei ole koskaan neulonut, oppii neulomaan ohjeiden avulla.

– Olen pitänyt kahden tunnin työpajoja harrasteneulojille. Kun osallistuja lähtee pois, hän osaa neuloa villapaidan.

Ohjeiden lisäksi Gabriel on suunnitellut kierrätetystä materiaalista valmistetut langat ja neulepuikot.

 

Työpajoissa on ollut mukana myös nuoria, sekä tyttöjä että poikia.

– Pojat ovat kertoneet miettineensä neulomista jo aiemmin, mutta olleensa peloissaan hankalien ohjeiden takia.

Gabrielin mukaan nuoremmille ihmisille täysin uudenlainen kokemus on ollut jo se, että he ovat saaneet istua porukassa ja neuloa yhdessä – ilman kännyköiden näpräämistä.

Uudessa-Seelannissa ja Australiassa, mutta myös muissa maissa, onkin Gabrielin mukaan nähtävillä nuorten aikuisten neulontainnostus.

– Neulomisesta on tullut maailmanlaajuinen liike, joka ikään kuin haluaa hidastaa menoa, jotta voisimme tuntea elävämme enemmän hetkessä.

Gabriel on ollut Savonia-ammattikorkeakoulun Kuopion Muotoiluakatemian residenssimuotoilijana viime viikosta lähtien.

Hän on muun muassa pitänyt neuleohjeisiinsa pohjautuvaa työpajaa vaatetus- ja tekstiilimuotoilun opiskelijoille.

– En ole aiemmin pitänyt akateemista työpajaa. Onkin ollut todella hienoa työskennellä opiskelijoiden kanssa. He ovat olleet todella intuitiivisia ja kokeilleet rohkeasti uudenlaisia menettelytapoja. Minusta on pidetty hyvää huolta Kuopiossa, Gabriel kiittelee.

 

Suunnittelijan varhaisin neulomiseen liittyvä muisto on peräisin teinivuosilta.

– Tein siskontyttärelle villapaidan, josta olin todella ylpeä. Hän ei kuitenkaan edes tykännyt siitä, vaan piti sitä minun takiani ja hylkäsi sen sitten, Gabriel nauraa ja jatkaa:

– Nykyään hän käyttää tekemiäni neuleita mielellään. Neulomisesta hän ei kuitenkaan ole innostunut, vaikka olen yrittänyt.

Myöskään Gabrielin aviomies ei neulo, mutta hän auttaa kuitenkin Gabrielin studion yhteydessä toimivan kaupan kanssa.

– Kun olen poissa, hän työskentelee kaupassa lauantaisin ja saa tuotteita kaupaksi itse asiassa paljon paremmin kuin minä, Gabriel nauraa.

Neulomiseen vinkkejä kaipaavalle Gabriel suosittelee Youtubea.

– Youtube on täynnä videoita, joissa neuvotaan, miten neulotaan. Itse en ole tarvinnut neulomisvideoita, mutta opettelin kyllä Youtuben avulla, miten virkataan, Gabriel paljastaa.

Inspiraation neulomiseen Gabriel kertoo saavansa eri materiaaleista.

– Minulla on muuten niin massiivinen lankakokoelma, että se on jo naurettavaa. Langat ovat pieni pakkomielteeni, Gabriel naurahtaa.

Lankatuntemus on huippuluokkaa. Muutama vuosi sitten Gabriel kirjoittikin kirjan yhteensä noin 200 eri lankatyypistä.

Uudessa-Seelannissa on tällä hetkellä kesä, mutta ei liene yllätys, että neulesuunnittelija on tehnyt Suomessa lämpimiä hankintoja.

– Olen ostanut muun muassa kolmet lapaset, rakastan perinteisesti tehtyjä lapasia!

Gabriel kertoo, että monet hänen suunnittelemistaan neulevaatekokoelmista ovat olleet liian lämpimiä uusiseelantilaisille.

Gabrielin vaatteita menee kaupaksi Melbournessa, Australiassa, jossa ihmiset menevät ulos, vaikka olisi pakkasta. Uudessa-Seelannissa jo muutama pakkasaste saa Gabrielin mukaan kadut tyhjenemään.

– Ehkä sinun pitäisi laajentaa Suomeen?

– Ehkä, Gabriel naurahtaa.

Suomalaisen designin puolelta Gabrielille on tuttu Marimekko.

– Marimekko on klassikko. Jokainen tekstiilisuunnittelija Australiassa on inspiroitunut Marimekosta, sillä käymme opinnoissamme läpi myös erilaisia printtejä.

Nikki Gabriel: Neule- ja tekstiilisuunnittelija

Syntynyt Etelä-Afrikassa, asunut Australiassa. Asunut Uudessa-Seelannissa vuodesta 2010.

Tuottaa neulottuja muotikokoelmia. Suunnittelee ja tuottaa neulevaatteita ja tekstiilejä australialaisille muotiyhtiöille ja pukusuunnittelijoille.

Kehitti omat neuleohjeet(construction patterns).

Suunnittelee ja valmistaa neulelankaa. Myy lankoja studionsa yhteydessä olevassa kivijalkaliikkeessään Uudessa-Seelannissa.