Medvedev: Eurooppaan saapuvien seassa on "potentiaalisia aikapommeja"

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi ja Venäjä ovat molemmat turvallisia maita, eikä turvapaikanhakijoilla pitäisi olla mahdollisuutta valita. Niinistö kertoi näkemyksensä perjantaina Venäjän pääministerille Dmitri Medvedeville.

Niinistö ja Medvedev tapasivat illalla Münchenissä turvallisuuskonferenssin yhteydessä järjestetyssä kahdenvälisessä tapaamisessa.

- Olette antanut haastattelun, Niinistö aloitti, kun hän tapasi Medvedevin.

Samalla tyylillä Niinistö aloitti silloin kun hän vuonna 2012 tapasi Venäjän asevoimien päällikkö Nikolai Makarovin. Makarov oli aiemmin sanonut julkisuudessa, että Suomen Nato-jäsenyys aiheuttaisi uhkan Venäjän turvallisuudelle.

Niinistö puhui Medvedeville poikkeuksellisen pitkään siten, että toimittajat olivat vielä paikalla. Yleensä tapaamisen julkisessa osuudessa vaihdetaan vain muutamia kohteliaisuuksia.

- Se tuli varmaan selväksi, Niinistö sanoi, kun häneltä kysyttiin tapaamisen jälkeen normaalia pidemmistä esittelysanoista.

- Todella halusin tuoda tämän Suomessa paljon kiinnostusta ja ehkä vähän hämmennystäkin herättäneen keskustelun esiin ja niin kuin näimme, hän oli valmis vastaamaan.

Medvedev sanoi saksalaislehden haastattelussa perjantaina Venäjän hallinnon julkaiseman haastattelulitteroinnin mukaan, ettei Venäjä voi estää turvapaikanhakijoiden kulkua rajansa yli Suomeen. Hän viittasi haastattelussa Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

Niinistö ei perustelua niele, koska Venäjä ei ole aiemmin päästänyt ihmisiä Suomen rajalle ilman matkustusasiakirjoja.

- Venäjä on myös turvallinen maa ja periaate, jonka uskon tulevan vahvemmin esille on se, että turvapaikanhakijalla ei ole optiomahdollisuutta. Juuri se on hajottanut mielipiteitä myös Euroopan unionin sisällä niin kuin on nähty.

Medvedev välitti myös presidentti Vladimir Putinin kutsun Niinistölle vierailusta Venäjälle. Niinistö kertoi toimittajille, että aikataulua on jo katsottu ja suunnitelmissa on matkustaa maaliskuussa.

Niinistö kertoi kysyneensä Medvedeviltä myös Syyrian tilanteesta. Hän kertoi esitelleensä myös lempiajatteluaan siitä, miten Venäjän ja EU:n suhteessa päästäisiin vaihteeksi parempaan suuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tietosuojaongelma kaupparekisterin tietopalvelussa, 144 henkilön tiedot näkyneet virheellisesti

Osa ilman opiskelupaikkaa jääneistä nuorista kiinnostuneita jatko-ohjauspalvelusta – korkeakoulupaikan saa vain kolmasosa

Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Kuopiossa vanhoja järjestelmiä on luultavasti tuhansia

MV-julkaisua koskeva hovituomio annetaan tänään – käräjäoikeuden mukaan kirjoituksilla ei ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä

Pisteytysfarssille piste: Oikeustieteellisiin otetaan 46 opiskelijaa aiottua enemmän – Itä-Suomen yliopistossa opiskelijamäärä kasvaa vähiten

Paloturvallisuus on asiantuntijan mukaan Suomessa pääosin kunnossa, mutta valvonta on vaikeaa – tulipalon leviäminen voi olla kiinni pienistäkin virheistä rakentamisessa

Seinäjoen koruvarkaudesta epäiltyjä miehiä ei ole saatu kiinni – yrittäjän mukaan liikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, poliisi ei kommentoi tekotapaa

Koronavirus: Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo taudin toinen aalto

Matkustusrajoitusten purkaminen ei näkynyt vielä Helsinki-Vantaalla – "Ei mitään dramaattista muutosta"

Lopella kaksi loukkaantui ja kymmenen vietiin sairaalaan ketjukolarista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.