Niinistö Medvedeville: Suomi ja Venäjä ovat molemmat turvallisia maita

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi ja Venäjä ovat molemmat turvallisia maita eikä turvapaikanhakijoilla pitäisi olla mahdollisuutta valita. Niinistö kertoi näkemyksensä tänään Venäjän pääministerille Dmitri Medvedeville.

Niinistö ja Medvedev tapasivat illalla Münchenissä turvallisuuskonferenssin yhteydessä järjestetyssä kahdenvälisessä tapaamisessa.

– Olette antanut haastattelun, Niinistö aloitti, kun hän tapasi Medvedevin.

Tällä samalla tavalla Niinistö aloitti silloin kun hän vuonna 2012 tapasi Venäjän asevoimien päällikkö Nikolai Makarovin. Makarov oli aiemmin sanonut julkisuudessa, että Suomen Nato-jäsenyys aiheuttaisi uhkan Venäjän turvallisuudelle.

Niinistö puhui Medvedeville poikkeuksellisen pitkään siten, että toimittajat olivat vielä paikalla. Yleensä tapaamisen julkisessa osuudessa vaihdetaan vain muutamia kohteliaisuuksia.

Medvedev sanoi aiemmin saksalaislehden haastattelussa, ettei Venäjä voi estää turvapaikanhakijoiden kulkua rajansa yli Suomeen. Hän viittasi haastattelussa Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

Medvedevin mukaan Venäjä on kuitenkin valmis yhteistyöhön ratkaisujen etsimiseksi pakolaiskriisiin. Hän myös sanoo tietävänsä, että Suomen johto on pakolaiskriisistä huolissaan.

Saksalainen Handelsblatt-lehti julkaisi Medvedevin haastattelun, ja Venäjän hallitus on julkaissut haastattelusta litteroinnin verkkosivuillaan.

Medvedev syyttää haastattelussa Euroopan johtajia pakolaiskriisin luomisesta turvapaikkapolitiikalla.

– Olen pahoillani, mutta ovien avaaminen sepposelleen kuten Euroopassa tehtiin ja kaikkien halukkaiden toivottaminen tervetulleeksi on hölmöä, ellei pahempaa, Medvedev sanoo haastattelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.