Niinistö ei keskustellut vastapakotteista Putinin kanssa

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi ei voi keskustella EU-pakotteista suoraan Venäjän kanssa. Hänen mukaansa Suomi noudattaa omia pakotepäätöksiään, jotka on sovittu EU:n jäsenenä. Niinistö sanoo, että pakoteasiat on nyt selvästi päätetty.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ehdotti Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että kahdenväliset pakotekeskustelut voitaisiin käydä presidenttivetoisesti Suomen ja Venäjän välillä. Myöhemmin hän tarkensi STT:lle tarkoittaneensa vastapakotteita, joista Suomen tulisi keskustella suoraan Venäjän kanssa. Niinistö kertoo, että puhelinkeskustelussa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa vastapakotteista ei puhuttu.

- Olemme nähneet ensimmäiset Venäjän vastatoimet, eivätkä ne kohdistuneet Suomeen, Niinistö viittaa Venäjän eurooppalaisille tuotteille asettamiin tuontikieltoihin.

Niinistö kuitenkin lisää, että myös Suomeen kohdistuviin vastapakotteisiin pitää valmistautua. EU:n Venäjälle asettamien talouspakotteiden viimeisin vaihe tuli voimaan tänään. Niinistön mukaan Venäjä ei osallistunut Ukrainassa alas ammutun malesialaiskoneen putoamispaikan rauhoittamiseen. Lisäksi Venäjä ei estänyt aseiden kuljettamista Itä-Ukrainan separatisteille, joten pakotteet astuivat voimaan.

- Toistaiseksi pakotteet eivät ole merkittävästi vaikuttaneet Venäjän käyttäytymiseen, Niinistö arvioi.

Niinistö uskoo, että lännen ja idän välille on muodostumassa ainakin henkinen muuri. Ilmapiiristä on hänen mukaansa tulossa hyvin kielteinen.

Niinistö korosti Heinolan torilla pitämässään tervehdyspuheessa, että Suomen on käytävä jatkuvaa vuoropuhelua Venäjän kanssa. Venäjälle täytyy hänen mukaansa kertoa suoraan, mitä ei hyväksytä ja mitä maalta toivotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Soini: Suomen noudatettava EU:n linjaa ja vaikutettava vastapakotteisiin